2800 flyktninger fikk fritt leide videre gjennom Danmark

PADBORG: Politiet i samtale med en av migrantene på Padborg stasjon onsdag. En gruppe på 150 personer fikk lov til å reise videre med tog til København etter en natt i Padborg.

PADBORG: Politiet i samtale med en av migrantene på Padborg stasjon onsdag. En gruppe på 150 personer fikk lov til å reise videre med tog til København etter en natt i Padborg. Foto: Scanpix Denmark (Reuters)

Politiet lot flyktningene i Rødbyhavn og Padborg reise videre.

10.09.15 13:00

Dansk politi lot torsdag flyktningene og migrantene i Rødbyhavn og Padborg reise videre. Det skjer etter anbefalinger fra Rigspolitiet, skriver danske medier. Politiet har bedt politikerne klargjøre hvordan de skal håndtere tilstrømmingen. Torsdag formiddag holdt Danmarks statsminister et møte med partilederne om situasjonen.

Han sa at politiet har hans fulle støtte.

- Det utføres et flott politiarbeid. Vi etterlever våre internasjonale forpliktelser, men vi gjør det på en dansk måte, uten for mye maktutøvelse, sa Lars Løkke Rasmussen til dansk TV 2 etter møtet.

Bare 400 av 3000 flyktninger som har ankommet Danmark de siste dagene har søkt om asyl i landet, opplyse det danske justisdepartementet på sin nettside.

Det danske rikspolitiet opplyser at det siden søndag har kommet 3200 flyktninger og asylsøkere til Danmark. Dermed er det rundt 2800 som har fått lov til å reise videre.

Les også: Kosay fikk fritt leid gjennom Danmark: - Jeg vil til Norge

Mange av flyktningene sier de vil videre til Sverige, Norge og Finland.

I Padborg nær den tyske grensen fikk 150 personer lov til å reise videre torsdag morgen etter at de hadde tilbrakt natten på et oppholdssenter og legitimert seg.

Torsdag morgen fikk 400 personer i Rødbyhavn fritt leide videre. Mange privatpersoner sto klare til å kjøre dem til København, skriver Berlingske Tidende.

Syd- og Sønderjyllands Politi forteller at cirka 150 tilreisende utlendinger som har oppholdt seg på togstasjonen i Padborg natt til torsdag ble stilt overfor valget om de ville søke asyl i Danmark på vanlig måte eller om de ville reise videre etter å ha tilbrakt natten og legitimert seg på et oppholdssenter.

- Reiste videre med tog til København

- De som ikke ønsket opphold på senteret ble bedt om navn og nasjonalitet. De kunne deretter fritt reise videre. Gruppen valgte deretter å fortsette med tog mot København i morges, skriver politiet i en pressemelding torsdag morgen.

Privatpersoner kjører i morgentimene 400 flyktninger fra Rødbyhavn til København uten at politiet griper inn, melder Berlingske Tidende.

FAKTA: Flukten til Norden

  • Ifølge Danmarks rikspolitisjef Jens Henrik Højberg er det 3200 flyktninger og migranter som har kommet til Danmark siden søndag, melder folketidende.dk.
  • Det danske justisdepartementet opplyser at 400 av gruppen som har kommet siden søndag har søkt om asyl i Danmark. Dermed er det rundt 2800 personer som ikke har fått asyl som nå har fått fritt leide videre.
  • Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen gir politiet full støtte i hvordan de har håndtert situasjonen.
  • Syd- og Sønderjyllands Politi bekrefter torsdag morgen at en gruppe på 150 flyktninger og migranter som oppholdt seg på togstasjonen i Padborg fikk lov til å reise videre mot København.
  • I Rødbyhavn forlot 400 personer en idrettshall og fikk reise videre. Mange ble plukket opp av privatpersoner og gitt skyss videre.
  • Det var på ordre fra Rigspolitiet at flyktningene i Padborg og Rødby fikk fritt leide.
  • All ferjetrafikk mellom Danmark og Tyskland er normalisert, og togtrafikken til Tyskland er delvis gjenopptatt, melder DSB og Scandlines til Ritzau.
  • EuroCity-togene kjører ikke om bord på fergen i Rødby. Det kjører færre tog mellom Puttgarden og Hamburg. over Jylland/Padborg kjører togene normalt over grensen, melder DSB på sin nettside.


På et pressemøte torsdag morgen opplyste politiet ifølge dansk TV 2 at de nå bruker store ressurser på pågående kontroll av flyktninger og migranter ved den dansk-tyske grense. Det betyr mye overtid.

- Situasjonen er helt uholdbar. Det må tas en politisk beslutning om hva som skal skje. Men politikerne forteller oss ikke hva som skal gjøres i denne ekstraordinære situasjonen, uttaler Claus Oxfeldt, leder av det danske politiforbundet, ifølge NTB/Ritzau.

Sent onsdag kveld fikk rundt 240 flyktninger og migranter som hadde oppholdt seg på et tog i Rødbyhavn, lov til å forlate toget.

Vil til Sverige

Mange av migrantene i Rødbyhavn sier de ønsker å reise videre til Sverige og Norge, der noen av dem har slektninger.

ALENE MED NATTBUSSEN: Politibetjent Jofrid Morken og tollbetjent Malin Strandberg sjekker identiteten til to mindreårige gutter fra Eritrea som kom alene til Norge med nattbussen fra Malmö. De hadde hverken pass eller legitmasjon og ble ble tatt hånd om av Østfold-politiet før de blir videre transportert til Politiets utlendingsenhet i Oslo. Til sammen ti flyktninger, sju av dem fra Syria og tre fra Eritrea ble tatt hånd om på Svinesund natt til torsdag. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)

- Har kke hjemmel for å holde folk tilbake

Ifølge den danske rikspolitisjefen Jens Henrik Højbjerg kan ikke politiet forhindre at flyktninger og migranter som ikke vil registreres i Danmark, drar til Sverige.

– Vi har i utlendingsloven hjemmel til å holde tilbake folk i tre døgn. Når den tiden utløper kan vi ikke forhindre dem i å reise til et annet land, sa Højbjerg.

Kaos

Onsdag kveld hersket det fullstendig kaos i Rødbyhavn da menneskene strømmet ut av toget. Mange virret tydelig slitne og forvirrede rundt i gatene i den danske havnebyen, der en rekke frivillige forsøkte å skape orden i rekkene og lose flyktningene inn i privatbiler.

– Jeg vil til Norge, der kona mi er, sa den syriske flyktningen Kosay Rashed fra Syria til NTB.

Reisen til Europa har vart i 20 dager.

– Reisen har vært forferdelig, nå vil vi komme fram, sier Rashed som hadde vært et døgn på toget da plutselig alle besluttet å gå av.

Ny rute med Stena Line

Natt til torsdag reiste 50 flyktninger til Malmö i Sverige med Stena Lines ferje til Trelleborg.

– Det er en ny rute, men vi var klar til å hente dem med buss. Akkurat nå blir de innkvartert og får mat, sier Rexhep Hajirizi, beredskapsansvarlig i det svenske innvandringsdepartementet torsdag morgen.

Tre personer ble pågrepet og mistenkt for menneskesmugling på Øresundsbroen, ifølge svensk politi.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.