Gå til sidens hovedinnhold

29-åring fikk aktiv dødshjelp for psykiske problemer

29 år gamle Aurelia Brouwers led så mye av psykiske problemer at staten godkjente aktiv dødshjelp.

Nederland er blant de få landene i verden der mennesker kan få aktiv dødshjelp.

Vanligvis blir det gitt til dødssyke mennesker med store smerter. 29 år gamle Aurelia Brouwers var verken dødssyk eller hadde store smerter. Iallfall ikke fysiske. Psykisk derimot, opplevde hun sitt liv uutholdelig.

- Mine lidelse er uholdbare og alt er håpløst. Hvert åndetak jeg tar er tortur, sa 29-åringen.

26. januar 2018 klokken 14 ble det slutt på hennes lidelser. Da drakk hun gift gitt av en lege, la seg ned og døde.

I to uker før hun døde ble hun fulgt av et nederlandsk TV-team. Hver dag krysset hun av dagene før sin egen død. Hun sa farvel til kjente og kjære, syklet i hjembyen Deventer og besøkte krematoriet hun skulle brennes i.

- Aldri vært lykkelig

I 2017 fikk 6.585 mennesker aktiv dødshjelp i Nederland. Kriteriene er at pasientens lidelser er «ulidelige med ingen utsikter til bedring» og at det er «ingen reelle alternativer for pasienten».

Det store flertallet får aktiv dødshjelp på grunn av fysisk sykdom og lidelse, men i 2017 fikk 83 personer hjelp på grunn av psykiske lidelser.

Les mer

Kraftig økning i dødshjelp-medlemskap blant nordmenn

Les mer

Unge Høyre sier ja til cannabis og aktiv dødshjelp

- Da jeg var tolv år led jeg av depresjon. Da jeg først fikk en diagnose, fortalte de at jeg hadde borderline personlighetsforstyrrelse. Andre diagnoser fulgte: Relasjonsforstyrrelse, kronisk depresjon, jeg er kronisk suicidal, jeg har angst, psykoser og jeg hører stemmer, fortalte Brouwers ifølge BBC.

- Jeg sitter fast i min egen kropp, mitt eget hode og jeg vil bare bli fri. Jeg har aldri vært lykkelig. Jeg forstår ikke konseptet «lykke», sier hun.

Nedenfor kan du se et innslag i TV-dokumentaren der hun besøker krematoriet noen dager før sin død.

Skapte debatt

Journalisten som fulgte 29-åringen gjennom hennes siste 14 dager forteller til BBC at hun ikke var stabil.

- Vi bare følte at hun hadde mye press. Hun snakket ikke lenger så godt, bortsett fra når vi snakket om aktiv dødshjelp. Da var hun veldig klar, sier Sander Paulus som jobber i RTL Nieuws.

Døden til Aurelia Brouwers førte til en stor debatt om aktiv dødshjelp i Nederland. En av kritikerne, Monique Arend, har fortalt at hun i likhet med Brouwers hadde personlighetsforstyrrelse og forsøkte å ta sitt eget liv flere ganger.

- Det skjedde over alt - hjemme, i skogen, men jeg er veldig glad for at jeg lever i dag.

Andre, som psykiater Kid Vanmechelen, argumenterte med at aktiv dødshjelp var et alternativ når alt annet var forsøkt, og at det var bedre enn at personer med psykiske lidelser begikk selvmord.

Reklame

Kun i dag: 30 % på alle varer hos Christiania Glasmagasin