Gå til sidens hovedinnhold

3.000 drept i Bagdad

Nærmere 3.000 mennesker skal være drept i voldshandlinger i Bagdad siden amerikanske styrker rykket inn og overtok makten i byen.

En britisk-amerikansk gruppe som kaller seg The Iraqi Body Count, som består av akademikere og fredsaktivister, står bak rapporten.

- Anarki og terror

For å komme frem til tallene de rapporterer, har gruppen blant annet trålet millionbyens likhus og hentet informasjon fra massemediene.

Bildet som tegner seg er alt annet enn pent, og bekrefter rapportene om anarki og terror, konkluderer IBC.

Fra midten av april til utgangen av august ble det registrert 2.846 voldelige dødsfall av likhusene i Bagdad. Dette var over 1.500 flere enn det som tidligere ble regnet som "normalt" i byen.

Væpnede motstandsfolk angriper daglig de amerikanske styrkene i byen, og de amerikanske soldatene og medlemmer av Iraks nyopprettede politistyrke har mer enn en gang åpnet ild mot sivile.

I tillegg brukes våpen også flittig både av og mot plyndrere, og under oppgjør og hevndrap av en eller annen årsak.

- Udugelige styrker

–USA er kanskje effektive til å føre krig, men det faktum at den irakiske hovedstaden har blitt lovløs viser at de er udugelige når det gjelder å opprettholde lov og orden og gi sivilbefolkningen sikkerhet, sier Hamit Dardagan som har deltatt i arbeidet med IBCs rapport.

IBC har i en tidligere rapport konkludert med at mellom 6.000 og 8.000 sivile irakere er drept i krigshandlinger siden amerikanske og britiske styrker gikk inn i Irak, mens nærmere 20.000 sivile er såret.

Ifølge amerikanske anslag ble også 2.300 irakiske soldater drept under den amerikanske invasjonen.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året