*Nettavisen* Nyheter.

3 mill. har sett henrettelsen

Mobilvideoen viser Saddam Husseins henrettelse i detalj.

02.01.07 11:11

Mobilvideoen som viser henrettelsen av Saddam Hussein i detalj har fått nærmere tre millioner treff på et av nettstedene der den er lagt ut.

Tirsdag formiddag sto nettstedets egen teller på 2708985. Det går ikke frem av nettstedet om dette er antall visninger eller antall unike brukere. En del av seerne har skrevet inn kommentarer til videoen:

«Jævelen fikk som fortjent!!!»

«Skuffende video. Jeg så bare svart i det han falt.»

«kanskje gamle saddam skulle ha sluppet våpeninspektørene inn allikevel hæ?»

- Regjeringsrepresentanter
Sjefsanklageren i saken har rettet sterk kritikk mot mobilfilmen. Se innslag fra TV 2 Nyhetene

Munqed al-Feroun sier i et intervju med dansk TV 2 at det var regjeringsrepresentanter som filmet henrettelsen ved hjelp av en mobiltelefon. Han er rystet over at de fikk lov til å ha med mobilkamera inn i lokalet. Sjefsanklageren sier han fikk vondt av Saddam under henrettelsen, og at han tilbød seg å viderebringe den tidligere presidentens siste ord til medlemmer av Saddams familie.

Demonstrasjoner
I Irak trakk rasende sunnimuslimer mandag på gaten i demonstrasjoner mot hengningen. I Samarra brøt en mobb seg inn i en skadd sjiamuslimsk helligdom og marsjerte gjennom den med en liksomkiste og et foto av diktatoren.

Web-TV: Demonstrerer mot henrettelsen.

Demonstrasjonen ved den gylne domen, som ble sprengt av sunniekstremister for ti måneder siden, kan tyde på at mange sunniarabere nå mer aktivt støtter de militante sunnimuslimene som kjemper mot landets sjiadominerte regjering, melder AP.

Bombeangrepet 22. februar utløste den nåværende syklusen med angrep og motangrep mellom sunni- og sjiaarabere i form av daglige bombeangrep, kidnappinger og drap.

Oppslutning
Demonstrasjonen mandag skjedde samme dag som den amerikanske hæren tok livet av seks irakere under et angrep mot kontoret til et fremstående sunnimuslimsk politiker, mistenkt for å ha gitt ly til al-Qaidaaktivister.

Frem til henrettelsen av Saddam lørdag har de fleste sunnimuslimer sympatisert med de militante aktivistene med unngått å ta direkte del i konflikten, tross angrep fra sjiamuslimske militsgrupper som har tatt livet av tusenvis av sunnimuslimer eller drevet dem fra sine hjem. Demonstrasjonene kan være et tegn på at de militante holdningene er i ferd med å vinne økt oppslutning.

Sjiamilits
Sunnier var ikke bare rasende over den raske henrettelsesprosessen, bare fire dager etter at en appelldomstol opprettholdt dommen og straffeutmålingen mot ham. Mange var også sinte på grunn av mobilvideoen, der Saddam blir hetset med tilropet «Muqtada, Muqtada, Muqtada.»

Dette viser til Muqtada al-Sadr, den sjiamuslimske religiøse lederen som driver en av Iraks mest voldelige militsgrupper. Han er en viktig støttespiller bak regjeringen til den sjiamuslimske statsministeren Nouri al-Maliki.

Høytid
Mange sunnier er også opprørt over at Saddam ble drept samme dag som den viktige sunnihøytiden Eid al-Adha tok til.

Dommeren som først ledet rettssaken som endte i dødsdom for Saddam sier henrettelsen ved begynnelsen av Eid var ulovlig og bryter med islamsk sedvane.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag