300 båtflyktninger savnet utenfor Thailand

Hjelpeorganisasjoner frykter for livet til 300 båtflyktninger som ble tvunget ut i internasjonalt farvann av den thailandske marinen. Ingen har hørt fra båten siden lørdag.

19.05.15 15:56

Om bord på skipet er det 300 barn, kvinner og menn fra den utstøtte rohingya-minoriteten i Myanmar. Etter lang tid på sjøen skal flyktningene være svært magre og hjelpetrengende.

Thailandske myndigheter sier at de har de levert mat, vann og medisiner til båten både på torsdag og lørdag i forrige uke, før de «eskorterte» den ut i internasjonalt farvann.

Ifølge den thailandske marinen var flyktningene på vei til Malaysia, og de skal ha fått hjelp til å reparere motoren om bord.

– Mennene tok all maten

Siste livstegn fra båten var lørdag kveld, da en menneskerettighetsgruppe hadde telefonkontakt med noen av passasjerene. Siden er telefonoppringningene ikke blitt besvart.

– De fortalte at mennene tok all maten, og at kvinnene ikke fikk noe å spise. De fikk kun restene som var igjen. Det var siste gang vi hørte fra dem, sier Chris Lewa i Arkan Project, en organisasjon som jobber for rettighetene til rohingya-muslimer.

Blodbad på annen båt

Anslagsvis 25.000 flyktninger har så langt i år lagt ut på båtferden fra Myanmar og Bangladesh, med land som Thailand, Indonesia og Malaysia som mål. Ingen av landene vil ta imot dem.

Mange har omkommet på veien.

De siste dagene har det kommet flere grufulle beskrivelser fra overlevende på en av båtene, hvor et slagsmål om matrasjonene endte i et blodbad med mellom 100 og 200 drepte sist torsdag.

Brukte våpen

Flyktningene skal ha brukt økser, kniver og jernstenger til å drepe hverandre.

– De som ville overleve måtte hoppe i sjøen, men broren min kunne ikke det. Da de fant ham, slo de ham og så slaktet de ham ned. De kastet kroppen på sjøen, sier Asina Begun.

Han ble i likhet med mange av de andre overlevende tatt med inn til byen Langsa i Aceh-provinsen i Indonesia av lokale fiskere.

Passasjerene på båten var rohingyaer fra Myanmar og flyktninger fra Bangladesh. Begge gruppene beskylder hverandre for å stå bak volden.

Forverret situasjon

Senest tirsdag formiddag kom FN med en tydelig oppfordring om å øke redningsinnsatsen og legge til rette for at båtflyktningene i Sørøst-Asia kan komme trygt i land.

Til tross for flere slike oppfordringer tidligere, har landene i området fortsatt å sende flyktninger ut på sjøen igjen.

Opptrappede aksjoner mot menneskesmuglerne har også ført til at færre smuglere tør å ta båtene inn mot land. I stedet stikker de av, og flyktningene blir forlatt drivende ute på storhavet.

Filippinene vil hjelpe

Tirsdag kunngjorde Filippinene at de er beredt til å yte mer hjelp til båtflyktningene.

– Vi har forpliktet oss til å utvide den humanitære hjelpen til disse asylsøkerne, sier Charles Jose som er talsmann for Filippinsk UD, til TV-stasjonen ANC.

Foreløpig er det uklart hva hjelpen vil bestå av.

– Vi kan foreløpig ikke gå detaljer. Vi er ikke kommet så langt ennå, sier Jose.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.