RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

300 bekreftet døde i jordskjelv

(2M TV/Reuters/Scanpix)
Sist oppdatert:
Minst 300 personer mistet livet i jordskjelvet som rammet nordkysten av Marokko tirsdag morgen.

Det opplyser lokale myndigheter ifølge AP.

- Tar vi med de 140 menneskene som ble drept i Al Kamra, mener vi tallet på døde vil passere 300 sier en talsmann for myndighetene til nyhetsbyrået.

Norges ambassadør i Marokko, Arne Aasheim, sier til NTB at det er svært lite sannsynlig at det er norske turister i det jordskjelvrammede området.

Mange norskmarokkanere
- Dette er ikke noe utpreget turistområde. Men svært mange av de 7-8000 norskmarokkanerne som bor i Norge kommer fra dette området, og noen av dem har reist tilbake, sier Aasheim.

Ambassaden har imidlertid ikke oversikt over hvor mange som eventuelt befinner seg i området, eller om noen av dem er skadd.

- Fullstendig ødelagt
En talsmann for sivilforsvaret i Marokko forteller til nyhetsbyrået Reuters at landsbyen Ait Kamara er " fullstendig ødelagt", og at de fleste husene her var bygget av murstein laget av leire. To andre landsbyer i nærheten har også fått betydelige ødeleggelser.

Hæren og en halvmilitær politiavdeling deltar i hjelpearbeidet sammen med den lokale redningstjenesten, etter ordre fra kong Mohammed VI. Helikoptre flyr inn utstyr som brukes i letingen og redningsoperasjonene.

Skjelvet hadde ifølge fagfolk episenter i Gibraltarstredet ved innseilingen til Middelhavet. Det rammet området mens folk fortsatt lå og sov, og i havnebyen Al Hoceima løp mange mennesker ut i gatene. De første omkomne ble funnet i denne byen, som har rundt 70.000 innbyggere. Skadene her skal likevel være begrensede.

Amerikanske seismologer målte styrken på rystelsene til 6,5 på Richters skala, mens kolleger i Spania og Frankrike gjorde målinger som tyder på at det var noe svakere. Skjelvet kunne merkes i byen Fez, som ligger et godt stykke lenger inne i landet.

Tirsdagens jordskjelv var uansett betydelig sterkere enn det som rammet regionen i mai 1994, og som ble målt til 5,7 på Richter-skalaen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere