*Nettavisen* Nyheter.

300 kan dø på Guantanamo

Over to tredeler av de 435 terrormistenkte fangene på Guantanamo, risikerer å dø på den omstridte militærbasen.

De er anholdt, men ikke tiltalt.

USA har også lenge nektet å fangene krigsfangestatus, og dermed tilgang til beskyttelsen blant annet Génève-konvensjonene (Internasjonal humanitær rett) gir stridende.

120 kan slippe ut
Nå legger ikke det amerikanske forsvarsdepartementet, Pentagon, skjul på at mange av de 435 fangene risikerer å bli i USAs fangeleir livet ut.

Per dags dato er hundrevis av personer, hovedsakelig tatt til fange i Afghanistan, sluppet fri. Blant dem som fremdeles sitter «fengslet», uten normale rettsprosedyrer bak fengslingene, har USAs forsvarsdepartement bestemt at minst 120 kan bli sendt hjem.

Nøyaktig hvor mange avhenger av avtaler med landene fangene skal til, skriver Reuters.

Over 300 resterende, inkludert 14 som ble overført til Guantanamo fra hemmelige amerikanske fengsler rundt om i Europa, kan komme til å bli i det amerikanske forsvarets forvaring frem til de dør.

- Ja, de kan bli holdt resten av sine liv, sier assisterende forsvarsminister Cully Stimson.

- Gode forhold
Ifølge nyhetsbyrået Reuters falt uttalelsen under en av Stimsons rutinemessige besøk til basen forrige uke.

Til tross for anklager om grove menneskerettighetsbrudd, mener enkelte - Stimson inkludert - at livet på Guantanamo ikke er så ille.

- Hvis amerikanske fanger så forholdene disse menneskene lever under, ville de gjøre alt de kunne for å komme til Gitmo, skal han ha sagt.

For tre år siden gikk den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) til det sjeldne skritt å gå offentlig ut med krass kritikk av forholdene på Guantanamo-basen. ICRC har en helt spesiell status i folkeretten. Men samtidig med at komiteen ofte har tilgang til informasjon i omstridte konfliktsituasjoner, holdes rapportene ofte hemmelige.

Amnesty International, derimot, bedriver store presskampanjer. Fra Amnestys hold må også den nye amerikanske terrorloven tåle hardt skyts.

- President Bush fortsetter å undergrave grunnleggende rettsprinsipper og skaper et klima der flere menneskerettighetsbrudd vil finne sted. Den eneste måten å gi sikkerhet til alle og oppreisning til ofrene for terrorisme på, er å gå inn for reell rettferdighet, heter det i en fersk uttalelse fra Amnesty International om Guantanamo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.