RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

30.000 marsjerte for fred

Sist oppdatert:
Rundt 30.000 demonstranter marsjerte for fred i Londons gater søndag. Demonstrasjonen vil ha stor betydning for fredsbevegelsens sak, sier nestleder Marte Nilsen i Attack til TV 2 Nettavisen.

Organisasjonen bak massedemonstrasjonen, Stop The War Coalition, håpet i forkant av marsjen at 50.000 ville møte opp for å kreve britisk tilbaketrekning fra Irak.

Demonstranter fra mange kanter av verden samlet seg på Russell Square, utstyrt med plakater, bannere og fløyter. Marsjen skulle ende med et folkemøte på Trafalgar Square.

- Kryr av folk
Nestleder i Attack, Marte Nilsen, har i helgen deltatt i det tredje europeiske sosiale forumet i London. Dette er en samling av alle sosiale foreninger i Europa og forumet er med på å arrangere demonstrasjonen.

TV 2 Nettavisen snakket med Nilsen like etter at demonstrasjonen startet søndag ettermiddag.

- Det kryr av folk her. Vel 30.000 har deltatt på forumet, og i tillegg er det ventet at mange andre kommer for å delta i demonstrasjonen også, forteller Nilsen på telefon fra London.

- Masse nordmenn
- Jeg har møtt masse nordmenn. Vi er 25 deltakere fra Attack, og det er norske representanter fra mange andre organisasjoner her også, sier hun.

Målet for demonstrasjonen er å stanse krigen og okkupasjonen av Irak. Nilsen tror demonstrasjonen kommer til å ha stor betydning for fredsbevegelsens sak.

- Det siste året har vi sett at fredsbevegelsen og globaliseringskritiske organisasjoner har oppdaget felles interesse i kamp mot økonomisk globalisering. Dagens demonstrasjon er et bevis på dette, sier Nilsen.

Bigleys bror deltok
Broren til det drepte britiske gisselet Kenneth Bigley, Paul, gikk før demonstrasjonen søndag ut med en sterk oppfordring om å møte opp til protestmarsjen, skriver NTB.

- For Kens skyld, og for alle i Iraks skyld, ber jeg dere vise regjeringen hva dere mener. Protester og ta del i marsjen, sa Bigley til nyhetsbyrået Press Association før marsjen.

- Jo høyere folket roper, jo tryggere vil vi bli alle sammen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere