RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

30.000 på minnemarkering i København

LYS OG BLOMSTER: 30.000 mennesker har møtt opp til minnemarkeringen, ifølge Københavns politi.
LYS OG BLOMSTER: 30.000 mennesker har møtt opp til minnemarkeringen, ifølge Københavns politi. Foto: Michael Probst (Ap)
Sist oppdatert:
- Når andre forsøker å skremme oss og splitte oss, så er vårt svar alltid et sterkt fellesskap, sa Danmarks statsminister på minnemarkering.

Tusenvis av mennesker møtte mandag kveld fram på Gunnar Nu Hansens Plads på Østerbro i København for å delta i en minnemarkering etter terrorangrepene i helgen. Ifølge Københavns politi er det snakk om 30.000 mennesker. Fra scenen ble det opplyst at nærmere 40.000 mennesker var samlet på plassen.

- Det som har skjedd er forferdelig. Mørke krefter har forsøkt å ta det mest dyrebare vi har, nemlig demokrati og ytringsfrihet. Derfor er jeg så glad for å se så mange tusen i gatene i kveld, sa Frank Jensen, overborgermester i København.

- I dag er vi samlet for å minnes de drepte og de sårede. Våres tanker går til ofrene og deres familier. La oss holde ett minutts stillhet i deres ære, sa statsminister Helle Thorning-Schmidt.

- Vårt svar er fellesskap

- Vi er fulle av sorg. Vi er tynget. Vi reagerer når terror og hat rammer vårt land. Vårt svar er klart: Når andre forsøker å skremme oss og splitte oss, så er vårt svar alltid et sterkt fellesskap. Vi er stålsatte på å stå vakt ved våre verdier. Vi insisterer på å verne om vår frihet. Vi passer på hverandre, sa Thorning-Schmidt videre.

- Kjære venner. Noen øyeblikk i livet er vendepunkter, der man snakker om «før og etter». I kveld er et slikt øyeblikk. Men for Finn Nørgaard og Dan Uzan ble det ingen «etter», sa Frankrikes ambassadør i København, François Zimeray.

Blant publikum hadde kronprins Frederik møtt opp. Det samme hadde Norges utenriksminister Børge Brende, Nordisk råds Michael Tetzschner, Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland og Norges ambassadør til Danmark Ingvard Havnen.

Ønsker antiterrorsamarbeid

Utenriksminister Brende sier Danmark og Norge vil samarbeide enda tettere for å bekjempe terror i tiden som kommer.

– Det er det ingen tvil om. Både når det gjelder utveksling av etterretningsinformasjon og økt informasjon om fremmedkrigere. Vi må også lære av hverandre når det gjelder integreringspolitikk, sier Brende til NTB.

Før minnestunden besøkte han synagogen i Krystalgade, der en 37 år gammel jødisk mann ble drept natt til søndag.

– Samholdet i Danmark er sterkt. Utenfor synagogen tidligere i dag, så jeg et blomsterhav som dekket halve Krystalgade. Det ble et sterkt møte, sier han.

Antatt gjerningsmann publiserte video

22-åringen Omar Abdel Hamid El-Hussein, som antas å ha stått bak helgens to angrep i København, ble løslatt fra fengsel for bare et par uker siden etter å ha sonet en dom for grov vold. Han la ut en jihad-video på Facebook kort tid før det første angrepet. Videoen er ifølge Ekstra Bladet hentet fra en YouTube-kanal som har publisert flere hyllester til Den islamske staten (IS).

El-Husseins far er rystet over det som har skjedd.

– Jeg er like sjokkert som resten av verden, sier han til Jyllands-Posten.


STÅR SAMMEN: Norges utenriksminister Børge Brende står sammen med blant andre Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt, hennes ektemann Stephen Kinnock, Danmarks kronprins Frederik og Venstres leder Lars Løkke Rasmussen.


To menn varetektsfengslet

To menn på 19 og 22 år ble mandag ettermiddag varetektsfengslet i ti dager, siktet for medvirkning til drap etter helgens angrep ved å skaffe våpen til gjerningsmannen. Påtalemyndigheten hadde bedt om fire ukers varetekt med isolasjon. Begge har nektet straffskyld.

Videre ber dansk politi om hjelp fra Københavns innbyggere til å kartlegge den antatte gjerningsmannens bevegelser før og mellom angrepene.


MÅTTE FLYTTE: Minnemarkeringen, som etter planen skulle finne sted ved kulturhuset Krudttønden, ble flyttet til Gunnar Nu Hansens Plads på grunn av det store oppmøtet.


– Vi ber alle som kan ha sett mannen, hjelpe oss med å kartlegge hans bevegelser. Var han alene? I hvilken retning gikk han? sa politiinspektør Jørgen Skov.

To mennesker ble drept og fem politifolk såret i helgens angrep mot et seminar om ytringsfrihet og en synagoge. Den antatte gjerningsmannen ble selv skutt og drept av politiet. (©NTB)

STORT FRAMMØTE: Folk samlet til minnemarkering på Østerbro i København mandag kveld.


Følg direktedekningen etter terrorangrepene i København:Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere