Gå til sidens hovedinnhold

34.000 har dødd av skjelv i Italia

Eksperter frykter kraftige etterskjelv i ukene som kommer i landet hvor 34.000 har dødd i jordskjelv de siste 100 årene.

Italia er et utsatt jordskjelvområde og om lag 34.000 mennesker har mistet livet som følge av jordskjelv i landet de siste 100 årene.

Dødstallene etter mandagens skjelv fortsetter å stige, og så langt er 179 mennesker bekreftet omkommet, opplyser redningsarbeidere i fjellbyen L'Aquila.

1.500 personer ble skadd i skjelvet som rammet byen L’Aquila og områdene rundt, om lag ti mil nordøst for Roma.

Jordskjelvet rammet området 03.30 lokal tid og ble målt til 6,3 på Richters skala.

100 mennesker reddet
Om lag 100 mennesker ble reddet fra ruinene i løpet av natt til tirsdag, opplyser redningsmannskapene.

Tallet på hjemløse er i løpet av natten blitt nedjustert fra 50.000 til 17.000.

Redningsmannskaper søker desperat etter overlevende i ruinene, men håpet svinner for de rundt 34 savnede menneskene.

Regn og kulde har vanskeliggjort redningsarbeidet og 5000 redningsarbeidere kjemper mot klokken for å redde folk ut av ruinene i Abruzzo-regionen.

Regionshovedstaden L'Aquila er med sine 68.000 innbyggere verst rammet av jordskjelvet.

Statsminister Silvio Berlusconi har øremerket 30 millioner euro til katastrofeområdet i Abruzzo-regionen.

Pågrepet for plyndring
Italias nasjonale politisjef Antonio Manganelli sier at flere personer er blitt pågrepet for plyndring i det kriserammede området.

Det er fortsatt frykt for etterskjelv i Abruzzo-regionen, og Berlusconi har samlet inn et knippe med jordskjelveksperter som kan gi råd om hvorvidt det vil følge flere skjelv de kommende dagene.

- Slike jordskjelv som dette trigger ofte andre skjelv i regionen. Etter skjelvene i Umbria og Marche i Italia i 1997 kom det en sekvens med åtte hendelser med en styrke på over fem (på Richters skala red.anm.) de to neste månedene, sier professor i geofysikk ved Universitetet i Ulster John McCloskey til The Telegraph.

Roger Musson ved British Geological Survey i Edinburgh sier at Apenninefjellene i regionen anses som et risikoområde for store jordskjelv og at jordskjelvet egentlig ikke burde være noen stor overraskelse.

I løpet av 100 år har fem store jordskjelv krevd rundt 34.000 menneskeliv i Italia. Mandagens skjelv var det tredje store skjelvet på bare tolv år i området.

- Minnet om en bombe
- Jeg våknet opp og hørte noe som minnet om en bombe. Vi klarte å flykte og ting raste sammen rundt oss. Alt ristet. Jeg kan ikke huske å ha sett noe lignende i løpet av hele mitt liv, sier innbygger i byen L'Aquila, Angela Palumbo (87).

15.000 bygninger har blitt ødelagt av skjelvet.

Mange av bygningene var eldgamle og ble reist under renessansen og hadde dermed ingen sjanse mot skjelvet som herjet i 20 til 30 sekunder.

Forrige gang Italia ble rammet av et stort jordskjelv var i oktober 2002 i Molise-regionen hvor 28 mennesker omkom. 27 av disse var barn, som døde da en skole kollapset.

Kilder: NTB, Associated Press, Sky News, The Telegraph.

Reklame

Her får du oversikt over alle salgene