RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

35 millioner får ikke oppleve dette

Foto: STR
Sist oppdatert:
35 millioner single menn vil trolig aldri få noen kvinnelig livspartner.

I Kina har ettbarnspolitikken ført til at guttebarn er foretrukket framfor jentebarn. Dette har resultert i en ujevn kjønnsbalanse i Kina.

Befolkningen på fastlands-Kina utgjør i dag 1,36 milliarder mennesker. 697,2 millioner av dem er menn, mens 663,4 er kvinner.

Det betyr at det er 35 millioner flere menn enn kvinner. Tallet ble offentliggjort denne uken av Kinas nasjonale statistiske byrå, skriver China Daily.

Mer sosial uro?
Det betyr at det er like mange single menn i Kina som det er innbyggere i hele Canada. De aller fleste av dem må leve sine liv i ensomhet, uten en kone eller en kvinnelig partner.

Denne ubalansen kan potensielt føre til mer kriminalitet og sosial uro, frykter eksperter.

Skjevheten begynte å gjøre seg gjeldende allerede for et tiår siden. Men forskjellen har aldri vært så stor som nå.

Fenomenet skal angivelig ha bidratt til å presse boligprisene i urbane strøk oppover. Det store antallet med single menn vil trolig øke etterspørselen av prostitusjon og menneskehandel.

Og det store antallet med «sinte», single menn - som ikke har «noe å miste» - vil potensielt kunne utgjøre en fare for flere opptøyer i landet, skriver The Times.

Aborterer bort jentebarn
Skjevheten er en direkte konsekvens av den omstridte ettbarnspolitikken i Kina som har eksistert i 30 år. Loven hadde som mål å begrense befolkningsøkningen. Men loven førte også med seg en grusom praksis hvor ektepar velger å abortere bort jentebarn.

I tillegg har det banet vei for et kriminelt marked hvor det kjøpes og selges guttebarn. I Kina er guttebarn tradisjonelt favorisert fordi de blant annet kan føre familienavnet videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere