*Nettavisen* Nyheter.

3500 drept i skjelvet

Et kraftig jordskjelv rammet sentrum av Indonesia tidlig lørdag. Minst 3068 mennesker er døde og flere tusen skadet. Er du i Indonesia? Ta kontakt med TV 2 Nettavisen.

27.05.06 21:30

Den verste naturkatastrofen siden tsunamien i 2004 rammet Indonesia lørdag morgen.

- Det hørtes ut som en motorvei i soverommet, sier Irene L. Skavelden (25) til TV 2 Nettavisen.

Sammen med sin franske ektemann og søsteren Kristin (21) befant hun seg 45 minutter unna sentrum for skjelvet.

- Jeg våknet av at hele huset ristet, sier hun. Les intervju.

Sammerast
Jordskjelvet målte 6,2 på Richters skala og rammet den urgamle byen Yogyakarta mens folk fremdeles lå og sov lørdag morgen, melder AP.

Det er meldt om dødsfall og store ødeleggelser i flere byer i nærheten. Hjem har rast sammen, hotell og regjeringsbygninger har kollapset. Veier og bruer har blitt ødelagt, og det er svært vanskelig å nå de sårede. Flere telefonlinjer har også blitt brutt.

President Susilo Bambang Yudhoyono beordret hæren til å evakuere ofrene, mens panikkslagne innbyggere styrtet ut i gatene, mange av dem med småbarn på armen. Presidenten uttalte at han ville besøke katastrofeområdet i sentrum av Java-provinsen senere lørdag.

3505 døde
Ifølge de siste tallene fra det indonesiske sosialdepartementet er det totale tapstallet nå 3505. Mer enn 1.000 mennesker er alvorlig skadd.

Fire nordmenn som var i området skal være i god behold. Irene og Kristin Skavelden befant seg midt i katastrofeområdet da skjelvet rammet.

- Det er fire registrerte nordmenn som bor i Yogyakarta. Disse personene er i sikkerhet, og ble ikke direkte rammet av skjelvet, sier fungerende chargé d'affaires ved Norges ambassade i Jakarta, Eva Irene Tuft, til TV 2 Nettavisen.

Ingen nordmenn har registrert seg ved ambassaden for å melde fra om at de ferierer i det rammede området.

Er du på Java, eller kjenner du noen som er der? Send tips til TV 2 Nettavisen.

Leger kjempet lørdag ettermiddag (norsk tid) for å redde livet til de sårede. Mange av dem lå på plastpresenninger, stråmatter og aviser utenfor de overfylte sykehusene. En del av ofrene var koblet til poser med intravenøs næring som hang fra trærne.

- Vi trenger hjelp her, sier Kusmarwanto ved Bantul Muhammadiyah Hospital, sykehuset som ligger nærmest jordskjelvets episentrum.

Norske bidrag
Norges Røde Kors sender et feltsykehus for å ta seg av de skadde etter jordskjelvet. Les mer.

- Norske myndigheter vil holde tett kontakt med FN, indonesiske myndigheter og frivillige organisasjoner for å se på hvordan vi kan bidra. Det er viktig å lytte til dem som er på stedet og har lokal kompetanse, sier utviklingsminister Erik Solheim til TV 2 Nettavisen.

- Norge er helt klart beredt til å støtte opp med det som blir etterspurt, og ambassaden i Jakarta har løpende kontakt med indonesiske myndigheter om situasjonen.

Mistet kona
- Jeg klarte ikke hjelpe kona mi. Jeg forsøkte å redde barna mine, en av dem hadde brukket foten, og så kollapset huset. Jeg klarte ikke å hjelpe kona mi, sier torghandleren Subarjo (70) til AP.

Han lå ved siden av sin avdøde kone og gråt da nyhetsbyrået intervjuet ham. Huset hans ble fullstendig ødelagt i skjelvet.

Yogyakarta ligger omkring 30 kilometer fra havet, og i kaoset etter skjelvet gikk det rykter om en nært forestående tsunami. De falske ryktene drev tusenvis av mennesker på flukt opp i fjellene. Skjelvets episentrum lå nær vulkanen Merapi, som i flere uker har hatt et høyt aktivitetsnivå. Vulkanaktiviteten økte lørdag, og et utbrudd kort tid etter skjelvet sendte lava og aske 3,5 kilometer ned langs fjellsiden. Det indonesiske energidepartementet regner ikke med at de to naturfenomenene er direkte forbundet.

Flyplass ødelagt
Skjelvet ødela rullebanen på flyplassen i Yogyakarta, og det er umulig for fly å lande før flyplassen har blitt inspisert, ifølge indonesiske samferdselsmyndigheter.

Indonesia er verdens største øygruppe, og sterkt utsatt for seismisk aktivitet. 26. desember 2004 mistet 231.000 mennesker livet da et undersjøisk jordskjelv utenfor kysten av Sumatra utløste en tsunami. Dette skjelvet målte 9,1 på Richters skala.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag