RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

350.000 kan dø

Sist oppdatert:
Opp til 350.000 mennesker kan komme til å dø av sykdommer og sult i Darfur dersom ikke verdenssamfunnet straks griper inn, advarer International Crisis Group (ICG).

FN anslår at volden i Darfur har drevet rundt 1 million mennesker på flukt. Rundt 120.000 av dem har flyktet over grensen til nabolandet Tchad.

«Det er behov for umiddelbar handling på flere fronter dersom man skal unngå at Darfur 2004 på samme måte som med Rwanda 1994 skal bli forbundet med internasjonal skam», skriver den uavhengige og anerkjente ekspertgruppen ICG skriver i en rapport.

- Dersom «aldri igjen» betyr noe som helst, så er det nå eller aldri i Darfur, sier John Prendergast, som er rådgiver for ICG.

350.000 kan dø
«Det FN-tjenestemenn allerede har beskrevet som den verste humanitære krisen i verden i dag kan komme til å kreve 350.000 menneskeliv i løpet av de neste ni månedene, hovedsakelig som følge av sult og sykdommer», heter det videre i rapporten.

En rekke rapporter, både fra FN og ulike menneskerettsgrupper, har beskrevet forholdene for flyktningene i Darfur som umenneskelige. Det er også kommet en rekke beretninger om byer som er lagt i ruiner, kvinner som er blitt voldtatt og barn som ikke får dekket sine mest elementære behov.

Menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch anklager Sudan for etnisk rensing og forbrytelser mot menneskeheten i Darfur-regionen.

Nye drap
Søndag kom det meldinger om at arabiske geriljasoldater har drept minst 56 mennesker under et raid i det vestlige Sudan. Opplysningene om nye angrep kom bare få dager etter at den sudanske regjeringen erklærte at situasjonen i området var stabil.

Janjaweed-geriljaen, som er lojal mot regjeringen i Khartoum, angrep landsbyen Abga Rajil 5 mil sør for byen Nyala lørdag, ifølge flere øyenvitner som var på sykehus for å få behandling for skader de var blitt påført under angrepet.

ICG anslår at 30.000 mennesker er blitt drept siden kampene i Darfur startet tidlig i 2003. Ekspertgruppen ber Vesten legge kraftig diplomatisk press på regjeringen for å få den til å oppfylle løftene om å gi hjelpeorganisasjonene full adgang til den krigsrammede befolkningen.

ICG sier verdenssamfunnet må være villige til å bruke makt for å redde hundretusenvis av menneskeliv, og ber også USA og EU om å innføre sanksjoner mot medlemmer av regjeringen i Khartoum.

Trapper opp hjelpearbeidet
Den britiske hjelpeorganisasjonen Oxfam kunngjorde mandag at de trapper opp hjelpearbeidet i Darfur-regionen. Organisasjonen ønsker velkommen løftene om å heve restriksjonene for hjelpearbeidere, men understreker samtidig viktigheten av at de får nok tid til å kunne gjøre en effektiv jobb.

- Ytterligere 15 hjelpearbeidere har nå endelig fått visum, så Oxfam er nå i stand til å utvide nødhjelpsarbeidet i Darfur, sier regionsleder Caroline Nursey.

- Jeg håper dette betyr at våre vanningeniører endelig kan komme seg til Darfur-regionen og til de avsidesliggende landsbyene som desperat trenger hjelp, sier hun videre.

(NTB-Reuters-AFP)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere