Gå til sidens hovedinnhold

36 av 100 rombarn ville bli halliker som voksne

Norsk hjelpearbeider er ikke overrasket.

«Hva vil du bli når du blir stor?»

Det spørsmålet ble stilt av organisasjonen Verden uten grenser til 100 gutter i alderen 13-14 år på en skole for rombarn i byen Stara Zagora i Bulgaria.

36 av dem svarte «hallik».

Det skriver NRK, som tirsdag kveld sender Brennpunkt-dokumentaren «Jenter til salgs» på sin hovedkanal.

- Ikke overrasket

Hallik er altså det desidert mest ettertraktede yrket blant tenåringene på romskolen. Nest mest populært var «selger». Det var det 18 av dem som ville bli.

Statistikken overrasker ikke Berit Johansen, som med organisasjonen Europa i fokus har drevet skolearbeid i Bulgaria i en årrekke.

- Nei, jeg er ikke overrasket. Men jeg tror det er veldig betinget av hvor statistikken er gjort. Det er forskjellig fra landsby til landsby hvem som er toneangivende, sier hun til Nettavisen.

Statuskultur

Hun forteller at status er enormt viktig i romkulturen. Derfor ser man også raskt etter hvilke yrker som er mest lukrative.

- Man skal være best, flinkest, størst og rikest. Det er en del av kulturen deres. Det bygges store hus som kan være helt tomme inni, bare de kan skryte av det, sier hun.

LES OGSÅ: Mener at antall romfolk i Oslo er halvert

- De unge vil også bli raskt rike. Sånn sett er de vel ikke så ulike norsk ungdom. De vil også raskt bli rike, sier Johansen.

- Bestemødre på 28 år

Thomas Rudmoen Løkken, som jobber i samme organisasjon som Johansen, kjenner også igjen holdningene.

- Det er en veldig dominant holdning blant gutter. Det er snakk om å få seg en jente, ha sex med henne, og da er det hans jente. Det er ikke noe fint i det hele tatt, sier han til NRK.

- Vi jobber med å snu på disse holdningene. Jenter her blir giftet bort i 13-års alderen. Det er bestemødre her inne på 28 år. Det er absurd, sier Rudmoen Løkken.

Gir ikke opp

Berit Johansen gir ikke opp håpet om at statistikken kan snus på hodet. Da er utdanning en nøkkelfaktor, sier hun.

- I en av landsbyene har en av oss jobbet i flere år med å få ungene på skole. Det var kun 20 prosent av barna som fullførte skolegang da han kom dit. Nå er det 80 prosent som gjør det. Og der ser det helt annerledes ut nå, sier Johansen.

Les også

Frykter at terrorister kan spre disse sykdommene

Kommentarer til denne saken