*Nettavisen* Nyheter.

36 hengt på 12 dager

Foto: Iran Human Rights

Åtte nye henrettelser onsdag morgen.

12.01.11 21:31

Iran Human Rights opplyser i en pressemelding at åtte personer ble henrettet ved henging i det beryktede Evin-fengselet i Teheran onsdag.

- Med dagens henrettelser kommer tallet på henrettelser i de første 12 dagene av 2011 opp til 36 personer. Siden 20. desember har minst 64 personer blitt hengt i Iran, og dette er kun offisielle tall, og det reelle tallet kan være langt høyere, sier talsmann for Iran Human Rights, Mahmood Amiry-Moghaddam, i en uttalelse.

- Beklagelig at ingen reagerer
Til tross for gjennomsnittlig tre henrettelser per dag de siste tolv dagene, har ikke iranske myndigheter mottatt noen fordømmelse fra norske myndigheter eller den vestlige verden for øvrig.

- Det er beklagelig at verdenssamfunnet ikke reagerer sterkere på henrettelsesbølgen i Iran, som ikke bare er ment for å spre frykt blant folk i Iran, men er også et kraftig angrep på menneskeverdet. Vi ber norske myndigheter om å fordømme disse henrettelsene og sette press på at også FN kommer på banen, sier Amiry-Moghaddam.

Utenriksdepartementet har tidligere kommentert henrettelsesbølgen slik:

- Vi er veldig bekymret for at det syntes å være en bølge av henrettelser i Iran. Vi er også bekymret for mangel på rettferdig rettergang. Norge er prinsipielt mot dødsstraff, og enhver utførelse er én for mye, sa underdirektør i Utenriksdepartementet, Ragnhild Imerslund, til Nettavisen.

Les også: Dette er en hovedstad anno 2011

Over 400 henrettet i fjor
I forrige uke samlet det seg flere hundre mennesker for å overvære en offentlig henging i hovedstaden Teheran. Dette var årets første offentlige henrettelse i Iran.

Iran Human Rights er i disse dager i ferd med å gjøre opp status på antall henrettelser i Iran 2010. Et foreløpig estimat er i overkant av 400, men organisasjonen mener det er store mørketall.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.