RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

40 år siden drapet på Kennedy

(AP)
Lørdag er det 40 år siden det mest myteomspunne politiske drapet i historien fant sted.

Klokken var nøyaktig halv ett på formiddagen i Dallas 22. november 1963 da skuddene smalt og USAs president John F. Kennedy sank sammen i armene på sin kone Jackie.

Den åpne limousinen hadde akkurat senket farten for å svinge inn på Elm Street i Sentrum av Dallas da Kennedy ble skutt. Like ved veikrysset ligger en rød mursteinsbyning som huset et boklager. I sjuende etasje stod Lee Harvey Oswald og siktet seg inn.

Hans (?) skudd traff Kennedy og guvernøren i Texas, John Connally, som også satt i bilen. Kennedy ble truffet i strupen og i hodet. Limousinen kjørte raskt til Parkland sykehus, men 35 minutter etter at skuddene falt, ble USAs president erklært død. Connally overlevde.

Ikke lenge etter ble Lee Harvey Oswald arrestert på en kino i byen. Etterforskerne var skråsikre på at han var mannen som hadde skutt Kennedy.

Mindre enn 60 timer etter drapet på Kennedy var det Oswalds tur til å bli skutt. Mens han var i politiets varetekt ble han skutt ned og drept for åpne kameraer av nattklubbeieren Jack Rubenstein, kjent som Jack Ruby. Rubenstein døde i fengsel i 1967.

Flere som skjøt?
Drapet rystet en hel verden, og ble gjenstand for mange spekulasjoner. Hvem stod egentlig bak drapet? Var det Oswald som skjøt Kennedy eller var den en annen ukjent attentatmann som også skjøt? Verden vil nok aldri få et fullgodt svar.

TV-kanalen ABC slo for en måned siden fast at Oswald var alene som selve drapshandlingen, og støtter dermed den offisielle versjonen av det som skjedde. ABC har gått gjennom et enormt material og laget en rekonstruksjon ved hjelp av avansert datateknologi. Der slås det ettertrykkelig fast at Oswald var alene om drapet.

Mange teorier
Teorier om at russere, mafiaen, ekstreme høyrekrefter, Cuba eller til og med Kennedys etterfølger Lyndon B. Johnson stod bak drapet har vært drøftet. Men ingen har vist seg å holde vann.

JFK ligger begravd på æreskirkegården Arlington, tvers over elven Potomac fra Washington. Det er ikke kjent om Kennedy-familien vil holde en minneseremoni for ham på 40 årsdagen for drapet.

- Kennedy-familien har alltid foretrukket at president Kennedy blir husket på sin fødselsdag i stedet for sin dødsdag, sier Gary Mack, kurator på Sixth Floor Museuym i Dallas som er dedisert til minnet om Kennedy-drapet.

Yngste president
Kennedy er den yngste som noen gang er blitt valgt til USAs president (han var 43 år gammel), og bli husket for sin håndtering av Cuba-krisen, da verden stod på randen av atomkrig og sin legendariske tale i Berlin da han ytret ordene «Ich bin ein Berliner». Det var også Kennedy som i 1961, like etter at Russland hadde sendt sin første kosmonaut Juri Gagarin ut i verdensrommet, sa at USA ville bli de første til å sette en man på månen.

- Jeg mener at denne nasjonen bør binde seg til målet om, inne dette tiåret er omme, å sette en mann på månen og returnere ham trygt til jorden, sa Kennedy.

Drømmen ble realisert da Neil Armstrong sommeren 1969 ble førstemann på månen.

(Kilder: BBC, CNN, Reuters, AFP, Nettavisens arkiv)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere