*Nettavisen* Nyheter.

40 års fengsel for Ian Huntley

Foto: (AFP/Scanpix)

Ian Huntley, som drepte de to småjentene Jessica Chapman og Holly Wells, er dømt til å tilbringe minimum 40 år til i fengsel.

29.09.05 16:04

I desember 2003 ble 31-åringen dømt til fengsel på livstid i Old Bailey. Saken som ble avgjort torsdag, dreide seg om Huntley må sitte livet ut, eller om han vil kunne vurderes for prøveløslatelse.

På grunn av en forandring i den britiske straffelovgivningen er det nå opp til dommere, i motsetning til innenriksdepartementet, å avgjøre om drapsmenn skal kunne vurderes for prøveløslatelse.

Torsdag bestemte dommer Alan Moses at en prøveløslatelse ikke kommer på tale før Huntley har tilbrakt minst 40 år i fengsel.

Dommeren presiserte at det er er det langt fra sikkert at Huntley noen gang vil bli løslatt.

- Avgjørelsen levner lite eller intet håp om løslatelse, sa han i retten.

«Smerten vil aldri forsvinne»
Familien til de to jentene var i retten i dag, og fikk høre opplesningen av dommen. De hadde håpet Huntely ville måtte tilbringe resten av livet i fengsel. 20 britiske drapsmenn har fått denne typen straff tidligere.

«Vi har forståelse for at dommeren bare kan dømme ut fra de av sakens fakta som er tilgjengelige. La det samtidig være helt klart at vi ønsker at Ian Huntley skal tilbringe resten av sitt liv i fengsel», het det i en uttalelse fra familiene til de to jentene etter at dommen hadde falt.

«Som foreldre kan det hende at ikke vil være i live om 40 år. Men barna våre kommer til å være i live, og måtte leve med smerten etter sine søstres drap hvert år. Det bør ikke glemmes.»

«Den smerten vil aldri forsvinne.»

Nekter skyld
Huntley har alltid nektet for drapet på de to ti år gamle jentene Jessica Chapman og Holly Wells. I retten har han hevdet at deres dødsfall i hans hjem i Soham i 2002 var et uhell. Huntleys tidligere kjæreste Maxine Carr, som var lærerassistent ved skolen jentene gikk på, fikk en dom på tre og et halvt års fengsel for å ha forsøkt å dekke over en forbrytelse. Hun ble løslatt i mai 2004, og lever under ny identitet.

Drapene på Holly og Jessica fikk omfattende mediedekning både i Storbritannia og utlandet.

Drapsetterforskningen viste at Huntley hadde fått jobb som vaktmester ved Soham Village College på tross av at han var mistenkt for sexforbrytelser. Jentene døde i en vaktmesterbolig Huntley disponerte på området der barneskolen til jentene lå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.