*Nettavisen* Nyheter.

40 færre WTC-ofre

Spedbarnet Edward, som lenge var antatt å være det yngste offeret for terrorangrepet mot World Trade Center, har trolig aldri eksistert. Sammen med 39 andre er han nå strøket fra listen over omkomne i angrepet.

29.10.03 12:33

En ny opptelling viser at 40 færre enn tidligere antatt døde i terrorangrepene, skriver New York Times.

I over ett år har det offisielle dødstallet etter terrorkatastrofen 11. september 2001 vært 2792. Tallet er notert i almanakker og historiebøker, og det er også antallet navn som ble lest opp av barn på toårsdagen for ulykken på Ground Zero.

Eksisterte aldri
Nå er imidlertid tallet nedjustert til 2752. Etter det tjenestemenn kaller en uttømmende etterforskning, er 40 navn fjernet fra listene. Årsakene er at man har funnet folk som man antok var døde, noen er ført opp flere ganger, data har vært utilstrekkelige og noen har forsøkt å svindle.

I en rekke tilfeller har etterforskerne ikke vært i stand til å påvise at angivelige ofre noen gang hadde eksistert.

Spedbarnet Edward omkom angivelig sammen med sin fire år gamle bror Barrett og faren Paul Vanvelzer. Saken er omtalt i media fordi Edward lenge var antatt å være katastrofens yngste offer. Nå viser det seg at familien, som ble meldt savnet av en angivelig slektning i California, trolig har dødd uten noen gang å ha levd, skriver New York Times.

- Spørsmålet er om det gjør det mindre tragisk. Svaret er nei, det gjør det ikke, sier Jonathan Greenspun ved det kommunale forvaltningskontoret i New York.

Falt raskt
Umiddelbart etter katastrofen ble tapstallene rapportert til å være på over 6300. Tallet falt imidlertid raskt da redningsmannskaper strøk duplikater og uriktige opplysninger.

Etter hvert mistet også 11. september 2001 statusen som den dødeligste dagen i amerikansk historie. Den tittelen er fortsatt reservert for slaget om Antietam under den amerikanske borgerkrigen. Minst 3650 soldater ble drept og tusenvis såret.

Nå gjenstår bare tre åpne saker etter World Trade Center-katastrofen. Myndighetene føler seg derfor sikre på at det endelige dødstallet vil være mellom 2749 og 2752.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.