RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

40 nordmenn fortsatt fast

Sist oppdatert:
Fredag kveld lander nok et fly med evakuerte nordmenn på Gardermoen. 40 sitter fortsatt fast i Sør-Libanon.

Det er satt opp to fly som skal frakte nordmenn hjem til Norge - ett fra Damaskus og ett fra Kypros. Men det er fortsatt 40 nordmenn igjen i Sør-Libanon.

Usikre tall
- Vi opererer med at det er rundt 40 nordmenn igjen i Sør-Libanon, men det er knyttet en viss usikkerhet til dette tallet fordi det stadig kommer nye registreringer, sier informasjonsrådgiver i UD, Frode Andresen, til TV 2 Nettavisen.

UD oppfordrer nordmenn som fortsatt befinner seg i det krigsherjede området om å holde seg orientert om andre transportmuligheter.

Finne andre alternativer
- Vi oppfordrer nordmenn i Sør-Libanon om å holde seg lokalt orientert om situasjonen og om andre land arrangerer transport ut av området, slik at de kan komme med disse. Vi ser at det fortsatt er nordmenn som ikke har registrert seg hos UD, og det er spesielt disse vi ber om å holde seg underrettet om andre transportmuligheter, sier han.

Grunnen til dette er fordi det er en rekke land som arrangerer transport ut av området.

- Vi jobber langs to spor. Det ene er fellestransporter og det andre er individuelle løsninger for særlige utsatte familier, sier han.

Farlig reisevei
UD skriver i en pressemelding at veier, broer og annen infrastruktur har i deler av Libanon blitt bombet gjentatte ganger og at dette gjør transport både komplisert og risikofylt. Faren for nye krigshandlinger er sterkt tilstede. Det er generelt utrygt å ferdes på veiene i Sør-Libanon og dette gjør evakueringen spesielt vanskelig.

Holder Israel ansvarlig
Torsdag sa den israelske ambassadøren til Norge, Miryam Shomrat, at Israel ikke kan garantere for sikkerheten til nordmenn som befinner seg i Libanon. Dette ansvaret legger hun på den libanesiske regjeringen.

Ifølge Andersen holder likevel UD Israel ansvarlig for nordmenns sikkerhet og at utenriksminister Jonas Gahr Støre gjorde dette klart overfor Israel i forrige uke.

Les alt om Midtøst-konflikten her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere