40 utenlandske gisler i Irak

De fire italienske gislene har vært savnet siden mandag.

De fire italienske gislene har vært savnet siden mandag. Foto: (Al-Jazeera/AFP/Scanpix)

Rundt 40 utenlandske gisler blir for tiden holdt fanget i Irak. Tirsdag ble fire sivile italienere og en fransk TV-fotograf meldt savnet.

13.04.04 20:45

Gislene er fra 12-13 forskjellige land, og antall løslatte gisler er ikke med i denne beregningen, melder AFP.

- Vi forhandler ikke
Dan Senor, som er talsmann for okkupasjonsstyrkene, sier FBI etterforsker kidnappingene, og understreker at koalisjonsstyrkene ikke vil gi etter for krav om å trekke seg ut av landet.

- Vi tror at antallet gisler er rundt 40, og disse blir holdt som fanger i dag. Vi vil ikke forhandle med gisseltakerne, og det er i alles interesse at gislene blir frigitt så snart som mulig, sier Senor tirsdag kveld.

Fransk fotograf kidnappet
Tirsdag kveld ble det også kjent at en fransk tv-fotograf fra Capa Television i Paris er blitt tatt til fange. Ifølge tv-selskapet ble han kidnappet søndag, melder AP.

Offentliggjøringen av giseltakingen skjedde bare timer etter at Frankrike oppfordret sine innbyggere om å forlate Irak. Foreløpig har ingen tatt ansvar for kidnappingen eller fremmet krav.

- Reis hjem
Det er mindre enn 100 franskmenn i Irak, for det meste journalister, hjelpearbeidere og arbeidere i private selskaper. Nesten alle befinner seg i Bagdad.

Det franske utenriksdepartementet advarte sine landsmenn fredag om den farlige situasjonen i landet. «Risikoen er stor for at franske borgere skal bli forvekslet med medlemmer av de allierte landene» het det i en pressemelding.

Frankrike motsatte seg invasjonen av Irak og har ikke soldater stasjonert i landet.

Løslot russere
Tirsdag ble åtte ukrainske og russiske gisler løslatt etter et snaut døgn i fangenskap.

De jobbet for et russisk oljeselskap, og ble kidnappet av irakisk gerilja mandag. De ble løslatt etter at kidnapperne fikk vite at de var fra Russland, som var en sterk motstander av den amerikansk-ledede invasjonen i Irak.

Samme dag ble det også kjent at fire italiere har blitt tatt til fange i landet. De er sikkerhetsvakter i det private vaktselskapet DTS, og har vært savnet siden mandag, ifølge DTS, melder nyhetsbyrået AFP

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag