Gå til sidens hovedinnhold

400.000 nye smittetilfeller i India på ett døgn

India har registrert over 400.000 nye smittede det siste døgnet, viser offisielle tall. Det er første gang et land registrerer så mange tilfeller på ett døgn.

India satte global smitterekord med 386.452 registrert smittede fredag, men alt lørdag ble rekorden slått med 401.993 nye påviste smittetilfeller.

19,1 million indere har til nå fått påvist koronasmitte, og dødstallet har den siste uka økt med over 3.000 i døgnet.

Lørdag opplyste myndighetene at det var registrert 3.523 nye koronarelaterte dødsfall i verdens nest mest folkerike land, der det offisielle tallet på døde nå er 211.853.

Store mørketall

Mørketallene antas imidlertid å være store, og overfylte krematorier og gravlunder stiller skaper tvil om de offisielle tallene.

Kapasiteten ved enkelte krematorier i hovedstaden New Delhi er sprengt, og flere har sett seg nødt til å tenne likbål i parker og på parkeringsplasser.

I et land med stor fattigdom dør mange også trolig av covid-19 uten å ha fått påvist smitte.

Overfylte sykehus

Indias sykehus er overfylt med koronapasienter, og syke dør i køen for å få oksygen. I tillegg samles det opp så mange døde at også krematoriene er stappfulle. Det brennes lik på parkeringsplasser og i parker.

NRK skriver at sykehusansatte blir angrepet av desperate familiemedlemmer til koronasyke som må vente i kø. Det er kaos og amper stemning, der folk er utslitte psykisk og fysisk.

– Helsepersonell har jobbet døgnet rundt den siste måneden. Og nå opplever vi å bli angrepet både fysisk og verbalt, sier doktor Asha Bakshi til nyhetskanalen.

Helsevesenet er helt overbelastet, og myndighetene setter nå sin lit til massevaksinering. Lørdag ble det offisielt åpnet for vaksinering av alle over 18 år, mellom 500 og 600 millioner til sammen.

Hittil er det kun helsearbeidere i «frontlinjen», indere over 45 år og de med underliggende sykdom som har fått tilbud om vaksine.

Bare en brøkdel av Indias befolkning har sannsynligvis råd til prisene som private sykehus tar for å sette vaksinen. Det betyr at stater og den føderale regjeringen får ansvaret for å vaksinere 900 millioner voksne.

Vaksinemangel

Både i New Delhi og mange delstater er det imidlertid mangel på vaksine, og myndighetene får kritikk for å ha eksportert millioner av doser til andre land. India er en del av Covax-programmet, som skal sikre vaksiner til fattige land i verden. Men nå har de langt fra nok til seg selv.

Eksporten er nå stanset, men bare 150 millioner av landets 1,4 milliarder innbyggere har hittil fått minst én dose. Bare 25 millioner har fått to doser.

Stor smittespredning gjør imidlertid at mange indere holder seg hjemme og ikke tar sjansen på å oppsøke vaksinasjonssentre, mens andre som registrerer seg for vaksinering havner i endeløse køer.

(©NTB)

Reklame

Slik sparte Charlotte 15.000 kroner på billånet