*Nettavisen* Nyheter.

40.000 døde i Irak

Tre år etter Irak-invasjonen nærmer tallet på drepte seg 40.000. En av dem er Corey A. Dan fra Norway i Maine.

20.03.06 15:57

Ifølge databasen «Iraq Body Count» har inntil 37.795 sivile mistet livet i Irak siden invasjonen 20. mars 2003. Da er ikke tallene fra mars 2006 tatt med. Fra mars 2005 til 1. mars 2006 ble 12.617 sivile drept. Det er neste dobbelt så mange som perioden 1. mai 2003 til 19. mars 2004.

En undersøkelse publisert i det anerkjente tidsskriftet The Lancet, anslo antall drepte til rundt 100.000 allerede 18 måneder etter invasjonen.

Siden invasjonen er minst 2519 utenlandske soldater drept. Av disse er 2314 amerikanere, 103 briter, 26 italienere, 17 polakker og to danske soldater drept.

Den siste amerikanske soldaten som er registrert med bilde på CNNs oversikt er 22 år gamle Corey A. Dan fra stedet Norway i delstaten Maine. Han ble drept under et angrep i Ramadi 13. mars. Corey A. Dan tilhørte 1. bataljon i 101. Luftbårne divisjon.

Som nazistene
Invasjonen av Irak startet på kvelden den 19 mars amerikansk tid (natt til 20. mars norsk tid). I den hellige byen Karbala var sikkerhetsstyrkene i alarmberedskap mandag i forbindelse med feiringen av en sjiamuslimsk høytid mandag. Myndighetene frykter at opprørere vil markere treårsdagen med flere blodige angrep.

Ekstern lenke til Iraq Body Count

I helgen markerte tusenvis av krigsmotstandere i flere land treårsdagen ved å kreve at USA må trekke seg ut av Irak. I et innlegg i Washington Post avviste forsvarsminister Donald Rumsfeld kravet.

- Å vende ryggen til Irak nå vil være det samme som om nazistene fikk tilbake Tyskland etter den andre verdenskrig, skrev Rumsfeld.

Borgerkrig
Tidligere statsminister Ilyad Allawi hevder at det hersker borgerkrig i Irak.

-Vi mister 50-60 mennesker hver dag, hvis ikke flere. Hvis dette ikke er borgerkrig, må gudene vite hva det er, sa han søndag ifølge CNN.

President George W. Bush mener det fortsatt er framgang i Irak.

-Vi gjennomfører en strategi som vil føre til seier i Irak. Å en seier i Irak vil gjøre landet tryggere og legge grunnlaget for fred i generasjoner framover, sa han i en tale til soldater søndag.

For tidlig
Obersløytnant Terje Torsteinsson ved Forsvarets stabsskole mener en amerikansk tilbaketrekning kan gjøre situasjonen enda verre.

- Hvis vi ser bort fra al-Qaida og Musab al-Zarqawi er det en maktkamp mellom det gamle og det nye regimet. Den eneste faktoren som kan greie å temme konflikten mellom sunnier og sjiaer, er amerikanerne, sier Torsteinsson til TV 2 Nettavisen.

- Det er bedre at Irak lever med enkeltstående terrorhandlinger enn full borgerkrig, fortsetter han.

Samarra
Før helgen startet de amerikanske styrkene en storoffensiv mot byen Samarra vest for Bagdad. Aksjonen ga et magert resultat.

- Amerikanerne har god etterretning, men det har opprørerne også. Hver gang amerikanerne slår til, er opprørerne borte vekk. Så dette blir en aksjon som i hovedsak rammer sivile, sier Torsteinsson.

Han tror ikke irakiske sikkerhetsstyrker på langt nær er i stand til å ta over etter amerikanerne.

- De er ikke trent til det, og vi vet heller ikke hvor lojaliteten deres ligger. Vi kan ikke forvente at de sdkal lykkes med noe som amerikanerne ikke har greid, mener TerjeTorsteinsson.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag