RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(EPA/Scanpix)

40.000 «drept» i terror-test

Sist oppdatert:
40.000 mennesker ble drept og 300.000 skadd da al-Qaida sprengte en liten atombombe. Heldigvis var det bare en øvelse.

Bak lukkede dører simulerte EU-ledere denne uken en øvelse der 40.000 mennesker ble drept og 300.000 såret da terrornettverket al-Qaida sprengte en liten atombombe.

Øvelsen, kalt «Black Dawn» (Svart daggry), besto utelukkende av situasjoner skapt på datamaskiner. I overkant av 50 personer fra 15 land og et dusin internasjonale organisasjoner deltok i øvelsen.

Atombombe mot Nato
Utgangspunktet er at terrornettverket al-Qaida sprenger en atombombe utenfor Nato-hovedkvarteret i Brussel etter å ha skaffet seg uran fra sivile forskningsreaktorer i den tidligere Sovjetunionen. Sprengningen skaper fullstendig kaos i det sentrale Vest-Europa og store, radioaktive skyer sprer seg raskt over Belgia, Nederland og Tyskland. Antallet drepte og sårede stiger raskt.

Det sentrale temaet for øvelsen var: «Hva skulle vi ønsket at vi hadde gjort dagen etter et atomangrep, og hvorfor gjør vi det ikke i dag?» opplyste Center for Strategic and International Studies (CSIS), et Washington-basert senter som ledet diskusjonene blant deltakerne etter den simulerte katastrofen.

For sent når de har atomvåpen
Ifølge Michele Flournoy, rådgiver ved CSIS og tidligere ansatt i Pentagon, konkluderte deltakerne at det sentrale er å hindre at terrorister får tak i atomvåpen. Når de først har fått tak i dem, er det for sent.

Terrornettverket al-Qaida har gjort flere forsøk på å få tak i høyt anriket uran. Al-Qaidas folk har også forsøkt å lære hvordan de skal lage atombomber gjennom pakistanske atomforskere.

Løfter om å støtte beskyttelsen av tidligere sovjetiske atomarsenaler og kjemiske lagre er ikke blitt fulgt opp, ifølge Sam Nunn, tidligere mangeårig amerikansk senator.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere