RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

400.000 barn rammet på Sri Lanka

Sist oppdatert:
Redd Barna anslår at minst 40 prosent av de som er rammet av flodbølgekatastrofen er barn. På Sri Lanka er over 400.000 barn direkte berørt, og mange av disse er nå foreldreløse.

Mange av barna på Sri Lanka som overlevde flodbølgen kom bort fra familiene sine. Nå samarbeider regjeringen på Sri Lanka, Redd Barna og Unicef for sikre barna mot utnytting, vold og overgrep.

Redd Barnas generalsekretær Gro Brækken er nå på Sri Lanka for å besøke det hardt rammede landet etter flodbølgekatastrofen.

400.000 barn berørt
På Sri Lanka regner Redd Barna med at 400.000 barn er direkte berørt.

- Et fellesteam er mobilisert for å identifisere og registrere alle alenebarn etter katastrofen. Identifiseringen av barn som bor i midlertidige leirer har førsteprioritet. Så kommer arbeidet med alenebarna som fortsatt bor i sine lokalsamfunn, informerer generalsekretær Gro Brækken.

- Redd Barna har for tiden to norske hjelpearbeider på Sri Lanka. I løpet av den nærmeste tiden sender Redd Barna ytterligere tre erfarne, norske hjelpearbeidere til Sri Lanka for å hjelpe barn i nød, opplyser pressekontakt Philip Crabtree i Redd Barna til TV 2 Nettavisen.

Håper på gjenforening
Teamene prøver å spore opp barnas nærmeste slektninger på Sri Lanka, for å få dem gjenforent så fort som mulig. I tilfeller der man ikke finner slektninger blir det gjort faglige vurderinger av hva som er den beste løsningen for barnet: Adopsjon, fosterhjem eller – som en siste løsning - barnehjem, opplyser Redd Barna.

Redd Barna og de andre aktørene understreker at adopsjon ikke blir vurdert før den akutte katastrofefasen er over og alle muligheter for å finne nær familie er utprøvd. Så lenge de katastroferammede barna er uten andre omsorgspersoner vektlegges psykososial oppfølging med muligheter for lek og skolegang i beskyttede omgivelser.

- Traumer
Gro Brækken sier at mange av barna som organisasjonen har møtt, har pådratt seg traumer og sykdommer som en følge av katastrofen.

- Mange av barna har blant annet fått lungebetennelse etter å kjempet for livet i vannet etter flodbølgen veltet over Sri Lanka. I tillegg er det mange som er traumatisert etter det de har vært gjennom. De er i en ytterst alvorlig situasjon, forteller Gro Brækken.

- Hva vet du om situasjonen til barna i de verst rammede områdene?

- Livsgrunnlaget til familier er revet bort, mange foreldre og barn bor midlertidig i skoler og moskeer. Problemet som barna ser, er at myndighetene ønsker å åpne disse skolene så fort som mulig. Vi ønsker heller å finne nye, midlertidige lokaler til skolene, slik at disse menneskene slipper å flytte en gang til, mener Brækken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere