*Nettavisen* Nyheter.

42 drept av Bagdad-bomber

Foto: (Reuters)

En bilbombe eksploderte utenfor hovedkvarteret til Det internasjonale Røde Kors i Bagdad. Dødstallene er usikre, men minst 42 mennesker skal være døde og nær 200 såret i fire bombeaksjoner i Bagdad mandag morgen.

28.10.03 08:02

Offisielt oppgis antall drepte til 34, men ifølge en undersøkelse nyhetsbyrået AFP har gjort ved ni sykehus i byen, er antallet drepte kommet opp i 42, mens 216 er såret. Av disse skal det være to barn og 19 kvinner, ifølge NTB-Reuters-AFP.

Amerikanske militære oppga mandag kveld at en amerikansk soldat var drept og seks såret i attentatene.

Røde Kors rammet
Den ene bomben gikk av ved Røde Kors' hovedkvarter i Bagdad, mens tre andre gikk av ved politistasjoner.

- Styrken i eksplosjonen var så stor at klærne deres ble blåst av, sier en Reuters-fotograf som så en av eksplosjonene.

Norsk kvinne trygg
Det var rundt 100 personer i Røde Kors' hovedkvarter da angrepet fant sted rundt 0830 lokal tid. Norske Miriam Bergholtz jobber ved hovedkvarteret i Bagdad, men hun skal ifølge kommunikasjonssjef i Norges Røde Kors, Herborg Bryn, være i god behold.

- Hun var på den andre siden av byen da det skjedde, sier Bryn til TV 2 Nettavisen.

Etter eksplosjonen skal Bergholz ha reist hjem til sin bolig i Bagdad.

Klikk på bildet for å forstørre.

Forårsaket av ambulanse

Eksplosjonen ble forårsaket av en ambulanse som kjørte rett inn i en barrikade utenfor Røde Kors-bygningen. Minst 10 mennesker mistet livet i angrepet mot Røde Kors, deriblant en Røde Kors-ansatt.

- Jeg stod ved porten da en bil kjørte i stor fart rett i veggen og eksploderte, sier en vakt ved hovedkvarteret.

Ifølge en annen vakt skal bilen som raste i veggen, ha vært en ambulanse.

Ifølge en talsmann for et sykehus i Bagdad skal 15 personer ha mistet livet i angrep på to politistasjoner, 10 skal være drept i angrepet mot Røde Kors, mens åtte skal ha mistet livet i et angrep på en tredje politistasjon.

15 minutter etter at Røde Kors' hovedkvarter ble angrepet, rystet en ny eksplosjon en politistasjon i Shaab-nabolaget i den nordlige delen av byen, og deretter ble en politistasjon i Karkh-bydelen i den sørvestlige delen av byen rammet.

En tredje eksplosjonen fant sted da en hvit bil braste inn på parkeringsplassen ved en annen politistasjon og eksploderte. I tillegg skal sju politifolk og ti amerikanske soldater ha blitt såret, ifølge flere kilder.

- Vi har funnet mange biter av mine kolleger på bakken, sa politimannen Abdel Zahar Salim der han sto blant 16 utbrente politibiler på parkeringsplassen

Angrep søndag
Eksplosjonene kom bare ett døgn etter at en amerikansk soldat ble drept og 17 personer skadd i et angrep mot et hotell i Bagdad sentrum.

Søndag morgen ble et hotell i Bagdad der USAs viseforsvarsminister Paul Wolfowitz i befant seg, beskutt med minst 29 raketter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.