RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

424 er ikke gjort rede for etter gruveulykken

BÆRES UT: Redningsmannskaper bærer en skadd gruvearbeider ut av gruva i Soma onsdag morgen.
BÆRES UT: Redningsmannskaper bærer en skadd gruvearbeider ut av gruva i Soma onsdag morgen. Foto: Stringer/turkey (Reuters)
Sist oppdatert:
- Vi er redd for at dødstallet vil stige. Håpet i redningsaksjonen svinner.

Soma (NTB): Over halvparten av arbeiderne i gruva i Tyrkia er fortsatt ikke gjort rede for. Håpet om å finne dem i live blir mindre for hver time som går. Det var 787 arbeidere i kullgruva i Soma vest i Tyrkia da en eksplosjon oppsto tirsdag kveld. Onsdag formiddag var 363 av dem gjort rede for, inkludert de 205 som er bekreftet omkommet, skriver nyhetsbyrået DPA.

LIVESTUDIO: Følg NTB og Nettavisens direktedekning her

– Vi er redd for at dødstallet vil stige. Håpet i redningsaksjonen svinner, sier energiminister Taner Yildiz.

Les også: - Det er ingen som er i live der inne

De som er igjen i gruva, sitter trolig 2 kilometer under bakken og 4 kilometer fra nærmeste utgang. Onsdag formiddag brant det fortsatt etter eksplosjonen.

Kullosforgiftning

Redningsarbeidet pågikk for fullt natt til onsdag og onsdag formiddag. Det er blitt pumpet oksygen ned i gruva for at arbeiderne ikke skal bli kvalt. Tiltaket ser ut til å ha hatt begrenset effekt. De fleste av de omkomne har dødd av kullosforgiftning, ifølge Yildiz.

Mange av de overlevende arbeiderne hostet og hadde problemer med å puste da de ble hentet opp av gruva. Noen gikk selv, mens andre ble båret. Minst 80 arbeidere er skadd, og tilstanden er alvorlig for fire av dem.

Alle arbeiderne i gruva hadde trolig gassmasker, men det er begrenset hvor lenge maskene kan beskytte mot røyk og kullos.

Inspisert i mars

En feil ved det elektriske anlegget antas å ha vært årsaken til eksplosjonen i gruva. Den startet i sin tur en brann som fylte gruvegangene med røyk.

Heisene i gruva sluttet å fungere som følge av strømbrudd, noe som gjorde det vanskelig å hente opp arbeiderne.

Kullgruva ble inspisert i slutten av mars uten at det ble funnet brudd på sikkerhetsforskriftene, ifølge det tyrkiske arbeidsdepartementet. I april ba imidlertid opposisjonspartiet Det republikanske folkepartiet om en ny inspeksjon. Dette sa regjeringspartiet Rettferdighets- og utviklingspartiet nei til, ifølge lokale medier.

– Det er ingen sikkerhet i denne gruva, sier arbeideren Oktay Berrin til AFP.

Han betegner de lokale fagforeningene som nikkedukker og hevder at ledelsen i gruveselskapet Soma Komur bare bryr seg om penger.

Erdogan avlyste

Det er ikke uvanlig med ulykker i Tyrkias gruver. Den så langt verste skjedde i 1992, da 263 arbeidere mistet livet i en eksplosjon i en gruve i byen Zongulak.

Tyrkia er det landet i Europa med høyest andel arbeidsrelaterte dødsfall, ifølge Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO). På verdensbasis ligger Tyrkia på tredjeplass. Ifølge organisasjonen mistet over 1.000 arbeidere livet i tyrkiske gruver fra 2002 til 2012, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Tyrkias statsminister Tayyip Erdogan har valgt å avlyse et besøk til Albania for å besøke gruva hvor redningsarbeidet nå pågår. Den ligger 12 mil nordøst for feriebyen Izmir ved Egeerhavet.

Området her er et av de viktigste for utvinning av brunkull i Tyrkia. Mye av næringsvirksomheten i provinsen Manisa er baset på gruvedrift og strømproduksjon ved kullkraftverk. (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere