45 norske soldater i Istanbul

Foto: (Forsvaret)

45 nordmenn som deltar i en Nato-øvelse i Istanbul er alle i sikkerhet. Men bilbombene mot synagogene sjokkerer dem.

- Vi tar det som et sjokk, for man forventer ikke at sånt skal skje her nede i Istanbul. Vi har hatt inntrykk av at sikkerheten her er veldig god, sier presse -og informasjonsoffiser Tore Idsøe til TV 2 Nettavisen.

Soldatene hørte ingen ting idet angrepene skjedde, for de var allerede på plass i bygningen der øvelsene foregår, noen kilometer fra sentrum.

Bor i nærheten
- Omtrent ti nordmenn bor på et hotell rett i nærheten av en av synagogene som ble angrepet. Heldigvis hadde samtlige allerede reist før bomben gikk av, sier Idsøe.

Omtrent 1500 mann fra ulike Nato-land deltar i øvelsen i forbindelse med det nye Nato-konseptet Joint Force Command. De trener på å bruke hovedkvarter som skal kunne settes inn i operasjoner for eksempel i Afghanistan og Irak.

Sikkerheten vurderes
Han regner med at beredskapen rundt Nato-øvelsen skal høynes etter angrepet.

- Kanskje blir bevegelsesfriheten vår innstrammet. Vi kommer nok til å være litt mer forsiktige hvis vi går ut, men vi holder på så lenge på kveldene at vi ikke er ute mer enn når vi drar til og fra hotellet uansett. Og når vi kjører til og fra hotellet har vi politieskorte, forteller han.

Alle soldatene ble pålagt å ringe hjem og si fra at alt er bra med dem etter angrepene. De reiser hjem igjen førstkommende tirsdag.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.