*Nettavisen* Nyheter.

46 valgfunksjonærer trekker seg i protest

46 palestinske valgfunksjonærer trakk seg i protest lørdag, etter påstander om at valgkommisjonen var blitt presset av Mahmoud Abbas' valgkampanje til å endre prosedyrene i presidentvalget.

15.01.05 15:57

Dette skjer etter at to høytstående valgfunksjonærer trakk seg i protest tidligere lørdag, melder AP.

Flere timer etter at valglokalene åpnet søndag 9. januar, var valgdeltakelsen forholdsvis lav. Det bekymret Fatahs kandidat Mahmoud Abbas, som trengte en klar seier for å kunne få til fredssamtaler med Israel.

- Vi ble oppsøkt av representanter for Abu Mazen’s (Abbas’ kallenavn, red.anm.) valgkampanje, og vi ble presset til å endre prosedyrene på valgdagen, opplyser valgfunksjonæren Baha al-Bakri til AP.

Da den sentrale valgkommisjonen møttes på valgdagen 9. januar for å diskutere de foreslåtte endringene, ble det plutselig løsnet skudd mot kommisjonens hovedkvarter.

Utvidet valgdagen
Valgfunksjonærene skal ha gjenkjent minst en av skytterne som et medlem av palestinsk etterretning, skriver nyhetsbyrået AP.

Etter å ha blitt beskutt, bestemte kommisjonen seg for å utvide stemmegivningen med to timer og tillate velgerne å stemme i hvilket som helst valglokale, ikke bare i sin egen hjemby.

Endringen gjorde at flere tusen medlemmer av de palestinske sikkerhetsstyrkene kunne avlegge sin stemme i nærheten av sine sikkerhetsposter, fremfor å reise hjem. De fleste av disse støtter Abbas.

Ble truet
Dwaik and al-Bakri sa lørdag at avgjørelsene ble tatt etter press fra Abbas’ valgkampanje, Fatah og palestinsk etterretning.

- Jeg ble personlig truet og presset, sier kommisjonens nestleder Ammar Dwaik, som også trakk seg lørdag.

Stemmetiden skal kun utvides dersom det er kø. Så var ikke tilfelle på valgdagen.

- Endringene hadde to mål: for det første å øke valgdeltakelsen, og for det andre å øke andelen Fatah-velgere, sier al-Bakri.

- Rettferdig valg
De to høytstående medlemmene av kommisjonen ønsker å advare mot at slike hendelser kan oppstå når en palestinsk lovgivende forsamling skal velges i juli.

Valgfunksjonærene mener endringene i valgprosedyren ikke endret utfallet av valget.

- Presset og truslene svekket valgets integritet, men alt i alt var valget fritt og rettferdig, sier Dwaik.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.