*Nettavisen* Nyheter.

49 milliarder til Libanon

Libanon får over 49 milliarder kroner i pengestøtte fra det internasjonal giverlandskonferansen i Paris.

25.01.07 20:09

Det sa president Jacques Chirac på en pressekonferanse ved slutten av giverlandskonferansen i Paris torsdag ettermiddag.

Representanter fra 40 land og 14 internasjonal organisasjoner deltar på giverkonferansen. Frankrikes president Jacques Chirac, som åpnet konferansen, lovet at Frankrike skal bidra med 500 millioner euro i støtte til Libanon.

Full støtte
Størsteparten av støtten kommer fra oljegulfstater. Saudi-Arabias utenriksminister Saoud Al-Faisal bidrar på konferansen med en milliard dollar i støtte til Libanon. USAs utenriksminister Condoleezza Rice sa at presidenten vil be Kongressen om 770 millioner dollar i støtte til Libanon. Utenriksminister Jonas Gahr Støre sier Norge vil gi 16 milioner dollar (100 millioner kroner) til miljøvern og rydding av eksplosiver i Libanon. EU-kommisjonen lovet å bidra med 400 millioner euro. Storbritannia lovet å gi 48 milioner dollar.

Libanons gjeld er i dag på 41 milliarder dollar. Deler av midlene vil bli gitt til Libanon som lån med lave renter. I tilegg vil deler av støtten bli gitt som stipend for å få bygget opp Libanon etter krigen mellom Israel og Hizbollahgeriljaen i fjor sommer. Krigen rammet den libanesiske økonomien hardt.

Øke skatter
Libanons statsminister Fouad Al-Siniora beskrev i sin tale for de internasjonale giverne hvilke økonomiske og sosiale program landet vil bruke penger på, og at regjeringen satser på privatisering, økte skatter og en reduksjon av regjeringens avgifter.

- Dette er gode nyheter for oss. Dett er et sterkt signal om støtte fra det internasjonale samfunnet til å styrke den libanesiske økonomien og skaffe folk et bedre liv. Vi håper at opposisjonen forstår at vi er i Paris for å skaffe penger til alle libanesere. Vi tror at dialog er eneste løsningen på krisen i landet, sier Libanons økonomiminister, Sami Hadad, til Nettavisen på telefon fra Paris.

Ikke for Libanon
Men oppisisjonen i Libanon sier konferansen er ment å støtte Libanons statsminister Fouad Al-Siniora og hans regjering, ikke Libanon.

- Vi takker alle land som ønsker å hjelpe Libanon, men vi i opposisjonen er mot at penger samlet til å støtte en illegitim regjering. Landene fortsetter å be Al-Sinioras regjering om å drive en politisk agenda for vestlige interesser, og ikke for libanesernes egen interesse. Demonstrasjonen og generalstreiken tirsdag viste at regjeringen fikk en klar advarsel fra de fleste libanesere, og at de kommer til å demonstrere mer senere, dersom regjeringen ikke går av og organiserer nyvalg, eller går inn for en samlingsregjering, sier Hizbollah-parlamentsmedlemmet Hussien Hajj Hassan til Nettavisen på telefon fra Beirut.

Fire mennesker ble drept i sammenstøt mellom tilhengere og motstandere av den libanesiske regjeringen ved et universitet i Beirut torsdag, melder Reuters.

To av de døde skal være studenter som tilhører opposisjonen i Libanon.

En kilde sier til nyhetsbyrået at 35 mennesker ble såret i sammenstøtene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.