RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

5-åring drept av kafébombe

Sist oppdatert:
Flere barn er blant ofrene etter at en bombe gikk av på en kafé på busstasjonen i Cotobato sør på Filippinene fredag. Se video.

Til sammen tre personer mistet livet, og en av disse var fem år gamle Adril Watangao. I tillegg ble fire barn og 31 voksne skadd, og de er fraktet til sykehus med brann- og kuttskader, melder Reuters. Tilstanden er kritisk for ni av de skadde, blant annet for den drepte femåringens søster Melanie (7).

Kafeen på busstasjonen Weena var overfylt da eksplosjonen skjedde. Mange satt og spiste. Politisjef Panieres Adap sier at rester av en sprengladning er blitt funnet på åstedet.

- Vi etterforsker fortsatt motivet og identiteten på dem som står bak. Vi utelukker ikke et terrorangrep, selv om busselskapet også har vært et mål for utpressere tidligere, sier den regionale politisjefen Felizardo Serapio Jr.

Bevis fra åstedet skal nå sammenlignes med bevis etter tidligere bombeaksjoner i Mindanao-regionen.

Ble advart
- Eksplosjonen var svært kraftig, og det var mange døde, flere barn. For en tragedie, sier et vitne til eksplosjonen, ifølge Reuters.

Politiet opplyser at de mottok en advarsel på telefon fra en anonym oppringer før eksplosjonen.

- Bomben eksploderte 30 minutter etter at jeg hadde advart passasjerene over høytaleranlegget om å være på utkikk etter noe mistenkelig. Politiet gjennomsøkte busser, men fant ingen bombe. Passasjerer som ankom terminalen ble også visitert. Vi konsentrerte oss om bussene, sier Adam Guinaid, direktør i busselskapet Weena.

Eksplosjonen var så kraftig at den kunne høres tre kilometer unna.

- Vi fordømmer dette angrepet mot uskyldige sivile på det sterkeste, sier Ignacio Bunye, en talsmann for president Gloria Macapagal Arroyo.

Skadde hjelpes bort fra åstedet etter den kraftige eksplosjonen.
Skadde hjelpes bort fra åstedet etter den kraftige eksplosjonen.

Cotobato ligger 960 kilometer sør for hovedstaden Manila.

Fredssamtaler
I flere tiår har militante muslimer kjempet for uavhengighet fra Filippinene, der sentrale myndigheter hovedsaklig er katolikker.

Myndighetene har innledet fredssamtaler med den største opprørsgruppen i landet, og har også lovet å knuse Abu Sayyaf, gruppen som har stått bak de dødeligste angrepene på Filippinene de siste årene.

I forrige uke mistet åtte mennesker livet da en bombe gikk av i en spillehall i byen Tacurong. Abu Sayyaf fikk skylden for dette angrepet.

Blodig valg
Filippinene har vært rammet av store uroligheter den siste tiden. Mandag ble det avholdt parlamentsvalg, og halvparten av landets 24 senatorer var også på valg. 121 personer ble drept i løpet av valgkampen, og myndighetene fryktet at kommunistiske opprørere planla utstrakte angrep mot valglokaler landet rundt på valgdagen.

Maoist-geriljaen NPA, New people’s Army, har i årevis kjempet for en kommunistisk revolusjon på Filippinene, og er den militære fløyen av landets kommunistparti. Geriljaen opererer i dag i avsidesliggende områder, og slår med jevne mellomrom til mot politikere, forretningsmenn og politimenn. Både EU og USA kaller geriljaen en terrororganisasjon.

Senest onsdag ble sju filippinske soldater drept i et bakholdsangrep fra kommunistgeriljaen. Soldatene var på oppdrag i byen Boliney i Abra-provinsen nord i landet for å sørge for at stemmeopptellingen etter valget gikk riktig for seg.

Tirsdag ble to personer som talte stemmer, drept da et valglokale sør for Manila ble påtent. Et vitne skal ha sett fem personer som dynket stemmeurner med bensin. De to ofrene var trolig lærere ved skolen som ble benyttet som valglokale, melder AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere