Gå til sidens hovedinnhold

50 000 babyer forgiftet

Melkeskandalen i Kina fortsetter. Nå bekrefter helsemyndighetene at over 50 000 barn er blitt syke.

Bekymrede foreldre leier inn ammende kvinner og melkekuer i Kina.

53 000 syke
Antall syke barn har steget til nesten 53 000 bekrefter kinesiske myndigheter. Av disse skal 13 000 være innlagt på sykehus med alvorlige symptomer. Økningen kommer nå etter at helsemyndighetene har gått gjennom pasientlister fra mai i år fram til nå for å titte på utbredelsen av melaminbruket i landet, skriver BBC.

Fire barn er døde, og før helgen ble det kjent at 158 barn var innlagt med akutt nyreforgiftning etter å ha fått i seg melkepulver som inneholder det kjemiske stoffet.

Sikkerhetsdirektøren gikk av
Antall babyer som har blitt syke etter å ha drukket morsmelkerstatning som inneholder det kjemisk framstilte stoffet melamin i Kina vokser for hver dag som går. Sentralregjeringen er nå under et voldsomt press, og Li Changjiang, direktør for matsikkerhetsbyrået i Kina forlot sent mandag kveld sin stilling, melder det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua. Det er foreløpig uvisst om Changjiang gikk av frivillig eller ble sparket fra sin stilling. Det som imidlertid er sikkert er at det har skjedd med regjeringens aksept, skriver BBC.

Statsminister Wen Jiabao lover nå at melkesektoren i landet skal undergå en omfattende reform.

Produsentene skal ha tilsatt melamin i melken for å få det til å se ut som om proteinnivået var høyere, for å få melken godkjent. Stoffet er ulovlig, og blir vanligvis brukt i fremstillingen av plast og lim.

Slakter dyr
Engsteligheten blant foreldre fører også til at flere melkebønder ikke får levert melken sin til meieriene, som igjen fører til at den må gis bort eller tømmes ut. Jordbruksministeren i landet sier nå at flere kuer har blitt slaktet, melder Reuters.

264115

Søker ammende kvinner
Foreldre stoler heller ikke lenger på myndighetene, og derfor har amming igjen blitt populært i landet, skriver Berlingske.

De siste dagene har annonser fra kvinner som tilbyr seg å amme barn dukket opp i hopetall på internett og i kinesiske aviser.

Tian fra Beijing har et barn på seks måneder. Hun la ut en annonse på nettet tidligere i uken, nå blir hun nedringt av bekymrede foreldre som ønsker melken hennes, skriver Berlingske.

- Det er ikke fordi jeg vil tjene masse penger på det, men jeg ammer og har masse melk til overs, sier Tian som tar 1800 yen i måneden som ammer, noe som tilsvarer cirka 1500 norske kroner.

Ammefirmaer, utleie av melkekuer og reiseselskaper som tar med foreldre til Hongkong for å kjøpe melk har også blitt startet opp den siste tiden.

Reklame

Kutt den skyhøye strømregningen: Slik får du billigst og best varempumpe