Gå til sidens hovedinnhold

50.000 krysser grensen til Egypt

Rundt 50.000 palestinere har krysset grensen til Egypt for å skaffe seg mat og drivstoff.

Palestinerne har krysset grensen til Egypt for å gjøre innkjøp av mat og drivstoff etter at militante grupper sprengte hull i grensemuren, opplyser det egyptiske utenriksdepartementet, melder CNN.

Den egyptiske presidenten Hosni Mubarak sier han har beordret sine styrker til å tillate palestinerne å krysse grensen fordi de sulter.

- Jeg fortalte dem at de skulle la dem slippe inn så lenge de ikke bærer våpen, slik at de kan spise og kjøpe mat, og deretter sørge for at de returnerer, sier presidenten til nyhetsbyrået AP.

Det var natt til onsdag at militante palestinere sprengte minst seks hull i grensemuren, og allerede ved daggry var det hundrevis av palestinere som tok seg over grensen til Egypt.

Trenger mat til barna
Ibrahim Abu Taha er en av mange palestinere som har tatt seg over til Egypt for å sanke mat. Han har syv barn som sårt trenger mat.

- Vi ønsker å kjøpe ris, sukker, melk, mel og litt ost, sier han til nyhetsbyrået AP.

Samtidig er det andre palestinere som benytter sjansen til å besøke familie som bor i Egypt.

- Vi drar for å se familien. De bor der alle sammen. Jeg har ikke sett dem på ti år, sier hun.

Isolert fra omverden
Fredag stengte Israel grenseovergangene til Gaza som straff for at militante palestinere har avfyrt raketter mot israelske mål. Dette har ført til at Gazastripen ble totalt isolert fra omverden og har dermed mistet tilgangen til mat, drivstoff og andre nødvendigheter.

Menneskerettighetsorganisasjoner har advart mot en humanitær krise dersom den israelske blokaden ikke opphører. Men israelske myndigheter har sagt at den åpne grenseovergangen utgjør en fare for Israels sikkerhet.

- Hamas og andre terrorgrupper kan bruke denne muligheten til å smugle våpen og terrorister inn til Gaza, sier Aryeh Mekel, talsmann for det israelske utenriksdepartementet.

Uakseptabelt
Utenriksminister Jonas Gahr Støre er svært kritisk til den israelske blokaden av Gaza.

- Jeg mener at de tiltak som israelske myndigheter nå har iverksatt overfor befolkningen i Gaza er uakseptable og samtidig kontraproduktive. Alle indikasjoner tyder på at de væpnede gruppene klarer seg bra og mottar penger og våpen, mens sivilbefolkningen lider og blir stadig svakere, sier Støre i en pressemelding.

Hamas tok over kontrollen i Gaza etter sammenstøt med den palestinske fraksjonen Fatha i fjor sommer.

Reklame

Husker du disse to idiotene?