Gå til sidens hovedinnhold

50 drept under opprøret på Haiti

Nærmere 50 mennesker er den siste uka drept under opptøyer i Haiti, der væpnede opprørere har tatt kontroll over flere byer og krever presidentens avgang.

Onsdag ble seks mennesker skutt og drept i byen Saint Marc, da politiet sammen med væpnede tilhengere av president Jean-Bertrand Aristide slo til mot en gruppe opprørere og opposisjonelle som hadde forskanset seg i en bydel.

Flere hus og en radiostasjon gikk opp i flammer, og politiet anklages for å ha skutt på flyktende mennesker.

Gjenerobrer
Saint Marc, som ligger om lag ti mil nord for hovedstaden Port-au-Prince, var en av tre byer som ble gjenerobret av politiet mandag.

Politiet, støttet av Aristide-tilhengere, gjenerobret også Grand Goave, 60 kilometer sørvest for hovedstaden, og Dondon nær landets nest største by Cap Haitien.

De væpnede opprørerne kontrollerer fortsatt den historiske byen Gonaives der det voldelige opprøret mot president Aristide brøt ut i forrige uke.

Det var i Gonaives at Haiti i 1804 proklamerte sin uavhengighet fra Frankrike, etter at tidligere slaver hadde beseiret Napoleons hær.

Barrikader
I havnebyen Cap Haitien bygde Aristide-tilhengere barrikader i gatene onsdag, og plyndret og satte fyr på husene til en rekke opposisjonelle.

Også i hovedstaden er stemningen spent foran torsdagens varslede demonstrasjon, som opposisjonsalliansen Demokratisk plattform står bak.

Opposisjonens demonstrasjoner ender vanligvis i voldelige sammenstøt, og politiet og Aristide-tilhengere anklages ofte for å stå bak.

Opposisjonslederen Andre Apaid har på forhånd lovet en fredelig demonstrasjon, men mange foreldre tok likevel sine forholdsregler og planla å holde barna hjemme fra skolen torsdag.

USA evakuerer
USA har oppfordret sine statsborgere til å forlate Haiti, og samtidig gjort det klart at de ikke akter å komme president Jean-Bertrand Aristide til unnsetning, slik de gjorde da de invaderte Haiti i 1994.

Aristide har lovet nyvalg innen et halvt år, men opprørerne krever presidentens umiddelbare avgang.

- Vi har ingen planer om å gjøre noe som helst, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld onsdag.

Haitis kupphær ble oppløst etter gjeninnsettelsen av Aristide, men presidenten har en amerikansktrent politistyrke til sin disposisjon.

(NTB-DPA-AFP)

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar