RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50 millioner til Burma

Foto: EPA / SCANPIX
Sist oppdatert:
Verden lover å hjelpe Burma etter syklonkatastrofen.

Hjelpeorganisasjoner og regjeringer verden over har lovet å hjelpe det syklonherjede Myanmar/Burma med til sammen 50 millioner kroner.

Akutte behov
Hjelpen vil komme i form av nødhjelp og teknisk støtte, etter at syklonen Nargis i helgen gjorde flere hundre tusener hjemløse og tok livet av 15.000 mennesker. Fem provinser ble erklært som katastrofeområder like etter uværet. På tirsdag ble katastrofeerklæringen hevet i tre av områdene, men fremdeles er det akutt behov for husly og rent drikkevann. Flere hjelpeorganisasjoner frykter en humanitær katastrofe dersom hjelpen ikke kommer raskt frem.

Særlig Ramgoom og Irrawaddy-deltaet er hardt rammet. Bare i byen Bogolay er det meldt om 10.000 døde.

- Vi har en humanitær katastrofe her. Antallet mennesker som trenger akutt hjelp er ennå ikke avklart, men jeg er overbevist om at det er snakk om flere hundre tusen, sa leder for Verdens matprogram i Burma, Chris Raye, til BBC.

10 millioner
Katastrofen har tvunget det ellers så lukkede regimet til å be utenomverdenen om hjelp. Militærjuntaen har åpnet forsiktig for at vestlige land skal få komme inn i landet og yte hjelp i de rammede stedene. 24 millioner mennesker bor i området syklonen herjet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Blant landene og organisasjonene som har lovet å bidra med hjelp er FN og Røde Kors, nabolandene Kina, India, Japan, Thailand og Singapore, samt flere vestlige land som USA, Canada og Tyskland. Norge har lovet å bidra med 10 millioner kroner, som skal brukes i samarbeid med FN og frivillige organisasjoner.

Utsetter folkeavstemning
Tirsdag melder militærjuntaen at den planlagte folkeavstemningen 10. mai, utsettes i enkelte områder som en følge av syklonen. Valget utsettes i Rangoon og Irrawaddy til 24. mai. Avstemningen om en ny grunnlov vil bli gjennomført som planlagt i resten av landet, melder statlig TV.

Juntaen kaller avstemningen et veikart til demokrati, mens kritikerne av styresettet mener det bare er nok en måte for juntaen å beholde kontrollen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere