RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

50 unge drept

Sist oppdatert:
Britisk politi taper kampen mot tenåringsdrap. Så langt i år er over 50 unge under 20 år drept i Storbritannia.

Forrige onsdag ble 16 år gamle Jonathan Matondo skutt og drept i på en lekeplass i Sheffield i England. Trolig var drapet en del av en pågående «postnummerkrig», der tenåringsgjenger fra forskjellige deler av byen slåss mot hverandre.

En 18-åring fra området er arrestert.

Dermed føyer Jonathan seg inn i rekken av britiske tenåringer som har blitt drept i løpet av året. For mens volden generelt er på vei ned, er Storbritannia i ferd med å tape kampen mot tenåringsdrap.

Også fredag kveld ble en 14-åring skutt i Øst-London, men gutten ser ut til å overleve.

50 drept
Så langt er over 50 barn og unge under 20 år drept i Storbritannia i år. Tenåringene er drept i gjengoppgjør, kryssild, feiltakelser, uhell og slåsskamper som har gått for langt.

Men de fleste er drept med kniver og skytevåpen av jevngamle barn og unge.

Bare i London er minst 22 tenåringer drept i år.

Se stor billedkarusell nederst i saken.

Blant de drepte er 16-årige James Andre Smartt-Ford fra Surrey. 3. februar ble han skutt foran hundrevis av tilskuere, da han deltok på et diskotek på en skøytebane i Sør-London. Fire tenåringer er mistenkt, men saken er ikke oppklart.

Annaka Keniesha Pinto (17) ble skutt under en slåsskamp i en bar i Tottenham i Nord-London 23. juni. Samme kveld ble 16 år gamle Ben Hitchcock fra Sør-London knivstukket og drept i et masseslagsmål der om lag 40 ungdommer var involvert. Fjorten ungdommer ble arrestert, men er nå løslatt.

Tre dager senere ble Abukar Mahamud (16) drept, etter å ah blitt jaget gjennom et industriområde Sør-London av en tenåringsgjeng på sykler.

Aller mest oppsikt har likevel drapet på 11 år gamle Rhys Jones fra Liverpool vekket.

Gutten ble skutt og drept på vei hjem fra fotballtrening. Gjerningsmannen var en gutt på crossykkel. Trolig havnet Rhys uskyldig oppe i et oppgjør mellom rivaliserende gjenger.

- Uakseptabelt
Fra politisk hold skaper det høye drapstallet bekymring.

- Etter at jeg tok over, har jeg jobbet innstendig for å finne ut hva vi kan gjøre for å komme problemene med skytevåpen, kniver og gjenger i landet vår til livs - og generelt hva vi kan gjøre for å ordne i opp i ukulturen blant våre unge, sier Storbritannias nye statsminister Gordon Brown til avisen The Guardian .

Brown lover at regjeringen vil bruke forskjellige virkemidler for å komme gjengkulturen til livs.

- Der det er behov for nye lover, vil vi godkjenne dem; og der det er behov for tøffere håndheving, vil vi sørge for at det skjer.

Britiske myndigheter har planer om å fokusere på 10 områder spredt rundt om landet. Her vil man ta i bruk tøffere virkemidler, inkludert nulltoleranse overfor alkohol og tidligere inngripen når unge mennesker kommer i kontakt med ”gjenger, skytevåpen- og knivkriminalitet”.

Også politiet kommer til kort. Bare i London har det så langt i år blitt drept 22 tenåringer, til tross for at det totale antall forbrytelser er lavere enn på ti år.

Scotland Yards sjef Sir Ian Blair innrømmer at de er i ferd med å tape krigen.

- Det er ekstremt vanskelig. 22 tenåringsdrap er totalt uakseptabelt, sier Blair ifølge avisen Evening Standard.

Mye skytevåpen
Mens kriminaliteten i London har blitt redusert med seks prosent, har forbrytelser der skytevåpen er involvert økt med 10 prosent og antall drep steget med fem prosent.

Skytevåpen koster nå så lite som 500 kroner på gata.

Blair mener det store antallet skytevåpen i omløp, har sammenheng med den blomstrende ungdomsgjeng-kulturen.

- Vi er bekymret over hvor lett det er å få tak i våpen, spesielt skytevåpen. Vi forsøker å stanse utviklingen på mange måter, deriblant gjennom væpnede aksjoner på gata.

Normalt bærer det britiske politiet ikke våpen.

- Selv om kriminaliteten er på vei ned i London, er det store antallet skyte- og knivdrap helt uakseptabelt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere