RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Juan Karita (AP)

50.000 demonstrerte mot presidenten

Omkring 50.000 mennesker demonstrerte torsdag i Bolivias hovedstad La Paz med krav om at president Gonzalo Sanchez de Lozada må gå av.

Situasjonen er fortsatt svært spent i landet, og pansrede kjøretøyer beskyttet presidentpalasset i byen under de omfattende protestaksjonene.

Men mens de siste ukers protester har krevd minst 70 menneskeliv, gikk det relativt rolig for seg under torsdagens demonstrasjon, som var den hittil største i løpet av de fire ukene protestene har vart. Politiet skjøt tåregass mot demonstrantene, som svarte med steinkasting. Det er ikke meldt om skadde.

Torsdag ble det også satt i gang sultestreiker på 38 ulike steder i landet, og Ana Maria Romero, som leder streiken, ba sikkerhetsstyrkene om ikke å åpne ild.

- Vi ber lederne av de væpnede styrkene og regjeringen om ikke å skyte på folket og fagforeningsledere, slik at en ny massakre unngås, sa hun.

Ingen kompromissvilje
Selv om presidenten har forsøkt å komme opposisjonslederne i møte de siste dagene, viste ikke Gonzalo Sanchez de Lozadas motstandere noen tegn til forsoning torsdag.

- Etter at så mange av våre venner er blitt skutt, er holdningen til det bolivianske folk å få ham fjernet fra regjeringen, sa fagforeningslederen og parlamentarikeren Evo Morales.

Han oppfordrer også, ifølge avisen El Deber, bolivianerne til "ikke å la seg distrahere av presidentens budskap".

- Det eneste folket ønsker, er at denne slakteren går av, sa Felipe Quispe, en annen av opposisjonslederne.

"Narkodemokrati"
President Sanchez de Lozada slo sent torsdag kveld kraftig tilbake mot opposisjonen, og sa at de som ønsker hans avgang er manipulert av elementer i "kokainkulturen", at de er terrorister, og at de har forbindelser til geriljagruppen Lysende Sti i Peru.

Presidenten mener også lederne for protestene har til hensikt å innsette et "narkodemokrati" i Bolivia, som er Sør-Amerikas fattigste land.

- Ikke i noe demokratisk land skal presidenten forlate makten på grunn av voldshandlinger i gatene fra et mindretall, sa Sanchez de Lozada til CNN.

(NTB-AFP-Reuters)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere