*Nettavisen* Nyheter.

56 døde etter tak-kolllaps

Foto: (AFP/Scanpix)

Dødstallene etter tak-kollapsen i Moskva var torsdag kveld steget til 56.

23.02.06 23:16

I tillegg er 32 skadet, opplyser redningsleder Natalya Lukash ifølge AP.

Redningsmannskaper legger ørene til ruinene for å høre etter tegn til overlevende. Men ettersom timene går, ebber håpet ut for menneskene som fremdeles er begravd under snøen og bygningsrestene i Moskva.

Fortsatt innesperret
Mange av de overlevende er skadd. Hvor mange som fortsatt er sperret inne, er ikke klart, men meldinger torsdag ettermiddag tydet på at det trolig dreier det seg om færre enn ti personer.

Redningsarbeiderne bruker hydrauliske jekker og metallkuttere for å rydde seg gjennom stål og betong. Samtidig pumpes det varm luft inn i ruinene for å holde de innesperrede varme. En mann som bare hadde en hånd stikkende ut fra bygningsrestene fikk smertestillende intravenøst, melder AP.

Flere av de innsperrede har snakket med redningsmannskapene i mobiltelefon i et forsøk på å bli lokalisert. Redningshunder har markert steder der det finnes mennesker under bygningsmassene.

De fleste av ofrene skal ha vært selgere, leverandører eller kommunalt ansatte som var i ferd med å åpne markedet.

Se video her

Snø
Ved 05-tida lokal tid kollapset det 2000 kvadratmeter store taket. Ifølge myndighetene ville antall ofre vært mye høyere dersom markedet hadde vært åpent. Torsdag feirer russerne Forsvarernes dag, til minne om soldatene som kjempet under den andre verdenskrig.

Klikk på bildet for å forstørre.

Myndighetene mener kollapsen skyldes et urnomalt stort snøfall, og utelukker sabotasje som årsak.

- Etter en inspeksjon av markedet er det mulig å slå fast at kollapsen skyldtes store mengder snø, og ikke en terrorhandling, sier Moskvas borgermester Juri Luzkov ifølge Interfax.

Ingen måket
Arkitekten som tegnet markedet hevder at ingen ryddet de store snømengdene som hadde samlet seg på taket.

-Ingen fikk lov til å rydde vekk snøen, sier Nodar Kancheli til en radiostasjon i Moskva ifølge AP.

Kancheli tegnet også taket på en svømmehall som kollapset i 2004. Arkitekten ble siktet for skjødesløshet, men nekter selv å ha hatt ansvaret for kollapsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.