Gå til sidens hovedinnhold

6 av 10 riksdagskvinner mobbes

Lederen av det svenske Centerpartiet Maud Olofsson fikk spørsmålet av statsminister Göran Persson: - Har du problemer med vekten?

Ifølge en undersøkelse gjort av den avisen Svenska Dagbladet, viser at Olofsson langt fra er alene blant kvinnelige svenske om å bli mobbet på jobben.

SvD har gjort en anonym undersøkelse blant 150 av Sveriges 158 kvinnelige riksdagsmedlemmer, og drøyt 64 prosent svarer at det har blitt utsatt for dårligere behandling på grunn av sitt kjønn.

De forteller om usynliggjøring og om nesten aldri å bli tatt på alvor. Det er fortsatt de mannlige politikerne som har den egentlige makten, mener kvinnene.

HTML EMBED
SI DIN MENING:
Trenger vi kvinnedagen?
Ja, den er fortsatt viktig
Nei, den har utspilt sin rolle
Vi trenger en ny type kvinnedag
Bryr meg ikke

Se resultat

- Her er det tøffere enn jeg hadde ventet meg. Den mannlige maktstrukturen er steinhard. Jeg fikk sjokk, sier en kvinne som har sittet i Riksdagen siden det forrige valget.

Opplevelsene er de samme uansett alder og partitilhørighet, viser undersøkelsen. Med få unntak er kvinnene enige i at det finnes en mannlig maktstruktur som påvirker det politiske arbeidet.

Noen eksempler fra SvDs undersøkelse:
«Du forstår vel at vi trenger yngre kvinner å se på?», sier en mannlig kollega til en riksdagskvinne.

«Om jeg som kvinne sier noe i et møterom faller det til marken. Etterpå sier et mannlig delegat det samme, og da hører alle», forteller en kvinne.

«Selvsagt blir man tatt på alvor i blant, selvsagt kan man avansere. Men det er når det passer», sier en annen.

Reklame

De beste kuppene du gjør på Milrab-salget