*Nettavisen* Nyheter.

60 flyktninger kan ha frosset ihjel

60 båtflyktninger er trolig døde av sult og kulde etter to ukers ferd fra den afrikanske kysten til Italia, en reise som vanligvis tar et døgn.

20.10.03 19:29

Den italienske kystvakten har funnet 13 omkomne og 15 overlevende i en 38 fot stor båt, melder NTB.

Over 50 andre skal ifølge de overlevende ha dødd underveis for deretter å ha blitt kastet på sjøen.

Mistet retningen

Flyktningene, som trolig kommer fra borgerkrigsherjede Somalia, begynte turen 3. oktober. Båten ble oppdaget sørøst for den italienske øya Lampedusa søndag. Deretter ble de avmagrede og forfrosne flyktningene brakt i land.

- Ingen kaptein reiste sammen med dem, og de sa at de mistet retningen underveis. I begynnelsen kastet de lik på sjøen, men etter hvert hadde de ikke krefter til det, sa en talsmann for kystvakten mandag.

Vanligvis tar det bare ett døgn å komme til Lampedusa fra det afrikanske fastlandet. Flyktningene ble imidlertid hindret av dårlig vær.

- Menneskelig tragedie

Italias innenriksminister Giuseppe Pisanu kaller hendelsen en menneskelig tragedie, som først og fremst tynger Europas samvittighet, men han mener også at afrikanske myndigheter må gjøre mer for å hindre folk i å søke lykken i Vesten.

Det er andre gangen i løpet av tre dager at båtflyktninger blir funnet omkommet i området. Fredag ble sju afrikanere, deriblant tre barn, funnet i en båt som var på vei til Lampedusa. 25 personer overlevde.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.