Gå til sidens hovedinnhold

600.000 flykter fra «fredsinnsats»

Soldater som skulle beskytte befolkningen, dreper og voldtar sivile.

- Jeg begravde barnet mitt i skogen, forteller Jeannette Nyirarukundo, som flyktet fra landsbyen da regjeringsstyrker som skulle beskytte befolkningen, gikk til angrep.

Hennes seks år gamle datter døde av sult etter flukten fra landsbyen øst i Den demokratiske republikken Kongo. 28-åringen fortalte om redslene til nyhetsbyrået Reuters etter at hun kom til en leir i Nyongera sammen med tre overlevende barn og sin mann.

- Vi sov i skogen i to uker, og de kom etter oss der også. Det var ikke trygt noen steder, forteller hun.

FN advarer om at 113.000 sivile har forlatt hjemmene sine bare siden februar i år, og at så mange som 600.000 er drevet på flukt.

Den siste drapsbølgen startet etter en avtale som skulle bringe fred til de østre delene av landet, nesten fire år etter at krigen i landet offisielt var over.

Tidligere tutsi-opprørere som er innlemmet i regjeringstyrkene beskyldes av menneskerettsobservatører for omfattende drap og voldtekter mot sivile.

- De seks neste månedene vil være katastrofale, sier FN-utsendingen Luciano Calestini, og anslår at opptil 280.000 flere sivile kan bli drevet på flukt.

Reklame

Årets julegave? Ball-genseren er tilbake!