6000 barn savnet etter jordskjelv

Foto: (REUTERS/Morteza Nikoubazl)

6000 barn er savnet i den jordskjelvrammede byen Bam og hjelpemannskapene vet ikke hva som har skjedd med dem.

05.01.04 20:34

- De kan være døde eller kanskje ha blitt med slektninger, sier Redd Barnas hjelpearbeider Anne Killingstad (47) i Bam.

Redd Barna oppretter nå en felles database for å koordinere arbeidet med å spore opp barn som er meldt savnet av sine familier. Killingstad kartlegger barna med tanke på å gjenforene dem med sine slektninger. Arbeidet er svært vanskelig på grunn av den totale ødeleggelsen og de høye dødstallene i byen, melder NTB.

- Jeg har aldri sett noe så trist som dette. Folk bare sitter her. Alle har mistet noe, sier hjelpearbeideren, som tidligere har jobbet i Afghanistan, Irak og Sri Lanka.

Har strøm og vann
Killingstad forteller at det er noe strøm og rennende vann i byen, men ingen butikker. Maten kommer fra myndighetene og hjelpeorganisasjonene. Hun mener faren for infeksjoner ikke er høy, blant annet på grunn av den strenge kulda om nettene. Det snør i området og temperaturen er langt under frysepunktet om natten.

Iranske myndigheter sier at de skal åpne skoler igjen om kort tid, og helst i løpet av en uke. Mandag bestemte de at det skal settes opp en provisorisk skole til 320 barn. Lærere er hentet inn fra andre byer.

Barn vil i gang
Ifølge BBC, som siterer nyhetsbyrået AFP, har barn begynt å registrere seg for å komme i gang igjen med undervisningen.

- Erfaring fra tidligere katastrofeområder viser at en raskest mulig gjenoppbygging av skolene er viktig for å normalisere barnas hverdag. Det bidrar også til å dempe traumene barna har opplevd, sier nødhjelpsansvarlig i Redd Barna, Søren Pedersen. Han leder også koordineringsenheten i Den internasjonale Redd Barna-alliansen.

Ifølge Mohammad Taghi-Zadeh i provinsens utdanningsdepartement er 1200 lærere og 10.000 skoleelever omkommet i jordskjelvet 26. desember. 23.000 hus ble ødelagt i Bam, i tillegg til 18.000 hus i 48 landsbyer utenfor selve byen. 90 prosent av alle bygninger i byen ble ødelagt i jordskjelvet, også de fleste skolene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag