*Nettavisen* Nyheter.

60.000 har delt hennes innlegg om hvordan du kan hjelpe en muslim

MUSLIMSKE MENN ber i en moské i Jersey City 7. desember 2015. Foto: Jewel Samad (Afp)

Muslimer i USA frykter for framtiden.

NEW YORK (Nettavisen): Sofia Ali-Khan er en kvinne som er født i USA og har bodd der hele livet. Yrkeskarrieren har hun brukt på å hjelpe fattige og handikappede, skriver hun i en post på Facebook, før hun legger til én ting til:

Klikk på bildet for å forstørre.

 

- Ja, og så er jeg en dedikert og stolt muslim.

Dette er ikke gode tider for muslimer i USA. Mange amerikanere er redd for et nytt terrorangrep av den typen som rammet World Trade Center i New York i 2001, og denne frykten økte i intensitet etter terrorangrepene i Paris i november og tok helt av etter San Bernardino-massakren i desember.

Denne frykten fører til at muslimer nå blir uglesett og mistenkeliggjort.

Donald Trumps ønske om å nekte muslimer innreise til USA – og medias ekstremt omfattende dekning av dette – har gjort situasjonen enda verre. Trumps utspill diskuteres i alle TV-kanaler og alle aviser, og selvfølgelig også i sosiale medier.

«Retorikken gir åpenbart energi til daglige hendelser av målrettet vold, vandalisme, mobbing og diskriminering. Jeg vil at dere skal vite at det har blitt så ille at jeg og familien min snakker om hva vi må ha for hånden hvis vi blir nødt til å reise raskt, kanskje dersom presidentvalget går feil vei, eller hvis folk blir hisset opp nok til at det blir farlig her før valget», skriver Sofia Ali-Khan på Facebook.

Hun er altså amerikaner. Født i USA, oppdratt i USA, arbeidstager i USA.

Hennes lange Facebook-post er delt 59.707 ganger i skrivende stund (det øker stadig) og inneholder ikke bare frykt, men også noen råd om hvordan man kan gjøre livet litt enklere for muslimer i USA.

Her er noen av hennes tips:

«Hvis du ser en muslim som blir trakassert, stopp opp og si noe for å stoppe det eller ring etter hjelp.»

«Hvis du bruker offentlig transport, sitt ned ved siden av en kvinne i jihab og si «asalam ‘alaykum», som betyr «fred til deg». Ikke bry deg om uttalen, den vil ikke bety noe.»

«Hvis du har en muslimsk arbeidskollega, sjekk hvordan vedkommende har det. Fortell at nyhetene er skremmende og at du ønsker å stille opp.»

«Snakk med barna dine. De plukker opp de anti-muslimske budskapene. Sørg for at de vet hva du synes og snakk med dem om hva de kan gjøre hvis de ser mobbing eller hat på skolen».

Budskapet til Sofia Ali-Khan har truffet en nerve hos mange som drukner i skyggen av Donald Trump og all oppmerksomhet hans antimuslimske holdning får. Nærmere 50.000 «likes» og cirka 60.000 delinger.

Det er tydelig at den muslimske siden av saken er underdekket i USA.

«Jeg kan fortelle at i tillegg til den svært virkelige trusselen mot muslimers rettigheter, må vi også leve med en enorm angst. Dette er ikke enkle tider. Hva dere gjør, vil bety alt for muslimske amerikanere rundt dere,» avslutter Sofia Ali-Khan.

Innlegget har fått så mye oppmerksomhet i sosiale medier at Ali-Khan onsdag var gjest hos MSNBC.

- Det virker som at posten fanger opp en generell holdning blant mange amerikanere, som virkelig ser at den veien som republikanernes presidentkandidater leder oss, ikke er den veien vi ønsker å gå. Jeg tror at posten hjalp folk som ønsker å få fram at de ikke ønsker denne type retorikk, dette hatet, at dette ikke er det landet de ønsker å leve i, fortalte Ali-Khan.

Etter at Sofia Ali-Khan postet innlegget, har Donald Trump fått mer motstand i mediene - uten at disse to tingene nødvendigvis henger sammen. Onsdag ble Trump hengt ut som nazist i en av USAs største aviser.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.