RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

63 drept av snøvær

(AP/Scanpix)
Sist oppdatert:
En kuldebølge herjer i deler av Asia, og Indias hovedstad New Dehli opplever den laveste temperaturen på over 70 år. Minst 63 mennesker har mistet livet i kulden.

I Japan har minst 63 omkommet, og over 1.000 skal være skadet i det uvanlig tunge snøfallet den siste måneden, melder Reuters.

I Japan var snømengdene enkelte steder opp til tre meter nordvest for Tokyo. Mange av de døde er eldre mennesker som falt fra takene sine da de forsøkte å måke vekk snøen. Andre skal ha mistet livet da husene dere kollapset under snømengdene.

- Det er skremmende. Det knaket i huset, og jeg kunne ikke åpne dørene på grunn av den tunge vekten av snøen, sa en kvinne i Akita City til fjernsynsstasjonen TV Asahi før lokale myndigheter fjernet snøen fra taket hennes.

Skoler stengt
I Xinjiang-provinsen i Kina er nesten 100.000 evakuert på grunn av snøværet og kulden. Et 42 kilometer bredt belte av den Gule Elv frosset øst i Shandong, og minst 20 mennesker har dødd av sykdom og feilernæring nord i Bangladesh i løpet av de tre siste dagene.

I India våknet befolkningen opp til den kaldeste morgenen på 70 år, med en temperatur rundt frysepunktet. Enkelte barneskoler stengte dørene for tre dager. Bilder fra en lokal fjernsynsstasjon viser bilder av et tynt islag på gresset i parkene og på biltak.

- Jeg er så begeistret. Dette er den første gangen vi har sett frost, sier en tenåringsjente iført en tykk genser.

De mange tusen hjemløse og menneskene uten elektrisk varme er ikke like begeistret.

- Vi har ikke varemovn, og familien min hutret og skalv hele natten. Hvordan kan vi sove i denne kulden, sier Premchand Upadhyay, en middelaldrende sikkerhetsvakt i New Delhi.

- Som å bo i fryser
Siden desember har mer enn 100 mennesker dødd nord i India som en følge av kulden. Den kaldeste temperaturen i byen ble målt i 1935, og var da minus 0,6 grader. I den indiske delen av Kashmir ble temperaturen søndag målt til minus 6 grader celcius.

- Det er forferdelig kaldt - det føles som å bo i en fryser, sier hjemmeværende Rubina Malik (34).

For første gang på ti år har deler av den berømte innsjøen Dal i Srinagar frosset. Myndighetene forbyr barna å skøyte på den tynne isen, etter et barn gikk gjennom isen og druknet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere