RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

70 drept i luftangrep

Sist oppdatert:
Det amerikanske militæret sier 70 opprørere har blitt drept i luftangrep nær Ramadi vest i Irak. Vitner på bakken mener mange av de døde var sivile.

Området er tilholdssted for sunniarabiske opprørere. Omkring 70 irakere ble drept. Det amerikanske militæret sier alle de drepte var opprørere, mens vitner på bakken mener minst 39 var sivile, melder Associated Press (AP).

Voldshandlingene søndag skjedde dagen etter at irakerne stemte over – og trolig godkjente – landets nye grunnlov. Mange sunnier er motstandere av den nye loven. På valgdagen gikk en bombe i veikanten av i landsbyen Al-Bu Ubaid øst for Ramadi. Fem amerikanske soldater ble drept.

Bombet menneskemengde
Søndag hadde en gruppe på omkring to dusin irakere samlet seg rundt vraket av det amerikanske kjøretøyet. De ble rammet av luftangrep fra amerikanske stridsfly. Dette opplyser både militære og sivile kilder, ifølge AP.

I en uttalelse fra militæret heter det at mengden var i ferd med å lage i stand en ny bombe i veikanten på stedet der amerikanerne ble drept lørdag. Et stridsfly av typen F-15 bombet gruppen og tok livet av omkring 20 mennesker. Militæruttalelsen beskrev disse som «terrorister.»

- Sivile drept
Flere vitner og en lokal leder hevdet på sin side at menneskene var sivile og at de hadde samlet seg for å se på vraket og ta med seg biter av det. Dette er noe som ofte skjer etter at amerikanske kjøretøy blir ødelagt, ifølge AP.

- Luftangrepet rammet mengden og tok livet av 25 mennesker, sier stammelederen Chiad Saad og en rekke anonyme vitner til AP.

Al-Bu Faraj
De andre dødsfallene skjedde i landsbyen Al-Bu Faraj. Det amerikanske militæret sier en gruppe væpnede menn åpnet ild mot et Cobra angrepshelikopter. Helikopteret besvarte ilden og tok livet av omkring 10 mennesker. Mennene løp til et hus i nærheten, og ble der sett mens de var i ferd med å laste av våpen. Et stridsfly av typen F/A-18 rammet bygningen med en bombe og tok livet av 40 opprørere, ifølge militærkilder.

1.976 amerikanere drept
Vitner sier 14 av de drepte var sivilister. Ramadi 115 kilometer vest for Bagdad er tilholdssted for flere sunniopprørere. Få mennesker avga stemme der under søndagens grunnlovsavstemning.

En amerikansk marinesoldater ble lørdag drept av en bombe i byen Saqlawiyah, 75 kilometer vest for Bagdad. Etter denne helgen har minst 1.976 amerikanske soldater mistet livet siden krigen begynte i 2003, ifølge AP.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere