RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

7000 for middag med Bush

Sist oppdatert:
For 7000 kroner får du sitte ved middagsbordet til George W. Bush. Legger du 7000 kroner til på bordet, kan du også få ta bilde av ham. Måling: Bush ville tapt valg i dag

På denne måten håper George W. Bush å finansiere høstens valgkamp. USAs presidenttittel er ikke til salgs, men valgkampen er like fullt en pengegalopp uten grenser. Og foreløpig er det George W. Bush som får flest til å åpne lommeboka.

John Kerry henger langt etter Bush i innsamling av valgkampbidrag. Likevel har senatoren, som ligger an til å bli demokratenes presidentkandidat til høsten, hittil samlet inn rundt 211 millioner kroner i donasjoner.

President George W. Bush ligger milelangt foran i pengegaloppen. Ikke bare har han kunnet sitte på pengesekken til nå, fordi han ikke har noen seriøse motkandidater i det republikanske partiet og dermed ikke har behøvd å drive en dyr nominasjonsvalgkamp, han har også samlet inn nesten fem ganger så mye som Kerry: 997 millioner kroner.

Landet rundt
Bush og hans nærmeste, kona Laura, visepresident Dick Cheney og sågar far sjøl, George senior, har alle en travel sesong. De reiser land og strand rundt og møter opp på middager der inngangsbilletten ikke er gratis: 7000 kroner for en plass ved bordet, 7000 til for et bilde med deg og celebriteten sammen.

November var foreløpig den travleste måneden for Bush-teamet med 18 slike innsamlingsevenementer på en måned. Bare denne uka vil Cheney ha vært i New Mexico, Florida og Puerto Rico, Laura i Arizona og neste uke deltar presidenten selv i North Carolina, ifølge nettsiden whitehouseforsale.org.

Omgår regler
Amerikanernes forsøk på å tøyle pengebruken i valgkamp har ikke virket på Bush og Kerry. Begge har nemlig sagt fra seg retten til offentlig valgkampstøtte for dermed også å unngå at det settes tak på hvor mange penger de kan bruke i valgkampen. Dette taket går ved 315 millioner kroner.

Bush har altså samlet inn tre ganger så mye og målet hans for årets valgkamp skal være 1,4 milliarder.

USAs nye valglov setter begrensninger for hvor mye en enkeltperson kan bidra med til en kandidat. Grensen går rundt 14.000 kroner. Reglene omgås derfor ved såkalt bunting, at en administrerende direktør eller lobbyist organiserer innsamling fra flere individer.

Bunter
Den største "bunten" i årets valgkamp har gått til president Bush fra meklerhuset Merill Lynch. Merill Lynch-ansatte og deres familier donerte i overkant av tre millioner kroner til Bush-kampanjen i fjor, viser en oversikt som Center for Responsive Politics har utarbeidet.

John Kerry har mottatt rundt 700.000 fra de ansatte i advokatfirmaet Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom, mens meklerhuset Goldman Sachs har vært det desidert mest sjenerøse med over 10 millioner kroner jevnt fordelt mellom de demokratiske presidentkandidatene og den sittende presidenten.

Gjensidige beskyldninger
Før nominasjonsvalgkampen startet for fullt var John Kerry blant de kandidatene som skrev under en erklæring om å jobbe for å redusere "special interest money" i politikken, det vil si penger fra selskaper, interessegrupper eller rike individer som vil kjøpe seg innflytelse, tjenester eller velvillige politikere.

Både Bush og Kerry hamrer nå løs på hverandre i sine taler og legger ut videosnutter på internett med beskyldninger om hvor mye "special interest money" den andre mottar. Listen over donorer, viser at begge mottar store summer fra selskaper eller lobbyister som representerer slike interesser.

- Bushs kampanje er til å le av, men jeg kommer til å fortsette å hamre løs på ham om dette temaet, sier John Kerry. –Jeg er blitt valgt fire ganger til Senatet uten å ha mottatt et rødt øre fra grupperinger med politiske interesser. Pengene jeg mottar kommer fra individer, sier han.

Bush avhengig av storgivere
I motsetning til Howard Dean, som i stor grad samlet inn sine store summer (322 millioner) over internett fra smågivere, viser ferske tall fra den føderale valgkommisjonen at president Bush i stor grad samler inn sine penger fra storgivere.

80 prosent av de pengene som er samlet inn de fire siste månedene er hentet på innsamlingsmiddager. Bush har 285 personer på sin liste som har fått elitestatus, det vil si som har buntet så mange penger at de får titler som "Pioneer" eller "Ranger" ettersom hvor mye de gir.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere