RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

70.000 døde og skadde

Sist oppdatert:
Iranske myndigheter anslår at 65 til 70 prosent av de 100.000 innbyggerne i byen Bam er skadd eller omkommet i jordskjelvet 2. juledag.

- Vi anslår nå at mellom 65 og 70 prosent av byens befolkning enten er omkommet eller skadd, sier Ahmad Pezeshkian. Antall innbyggere i byen ligger rundt 100.000.

- Problemet er at vi ikke har registrert akkurat hvem som har mistet livet og hvem som er skadd. Det vi har er et svært, svært høyt antall ofre, sa han.

Situasjonen i byen Bam i Iran er ennå svært uoversiktelig etter at jordskjelvet rystet byen om morgenen 2. juledag.

- 5.000 mennesker omkom på stedet og 20.000 er fanget under ruinene, sa Iraj Sharifi, som er bestyrer ved det medisinske fakultetet i Kerman ifølge NTB-AFP etter at tragedien var en faktum.

- Vil stige
Lørdag sa innenriksminister Abdolvahed Mussavi at antallet dødsofre sannsynligvis vil stige enda mer.

- Vi tror omfanget av katastrofen er enda større og at antallet ofre er enda høyere enn tidligere kunngjort, sa han ifølge NTB-AFP.

Nå viser det seg at han har rett. 75 prosent av byen Bam ble ødelagt fredag morgen. Store deler av befolkningen ble begravd

Iran er nå i sorg - guvernøren i provinsen Kerman, der Bam ligger, har kunngjort landesorg i tre dager.

Begravd mens de sov
Skjelvet rammet klokken 5.27 fredag morgen lokal tid, mens folk sov. Flere etterskjelv var også svært kraftige, ett målte 5.3 på Richters skala.

Tidligere fredag anslo en iransk politiker overfor Associated Press at antall drepte kunne komme opp i 10.000, men nå ser det ut til antallet er mangedoblet.

Allerede begravet
500 omkomne ble begravet i Bam allerede fredag. Byen er et mareritt av sammenraste hus og menneskelig lidelse.

–Vi har ingen nøyaktige kunnskaper om omfanget av ødeleggelsene og antall omkomne, men en ting er sikkert: Bams historiske kvarter er fullstendig ødelagt, og mange av våre landsmenn er i ruinene, sier guvernør Mohamed Ali Karimi til iransk radio, ifølge NTB-Reuters-AFP.

Leire og strå
Festningsbyen Bam er stort sett bygget av leire og strå. Telefonlinjene til Bam, samt byene Giroft og Kohnuj, er døde, melder Sky News.

Myndighetene har satt opp et krisesenter i Kerman, omtrent 200 kilometer nord for Bam, og de har sendt fem helikoptre og to store C-130 transportfly til jordskjelvområdet.

Naboprovinsene er ifølge Sky News blitt bedt om å bidra med hjelp, redningsutstyr, tepper og medisiner.

To skjelv
Et annet skjelv som målte fire på Richters skala, rammet samtidig oljebyen Masjed Soleyman sydvest i landet, men IRNA sier det ikke har blitt rapportert noen skader på grunn av dette skjelvet.

I juni i fjor traff et skjelv på 6,3 nord-Iran. Da ble minst 229 mennesker drept og mer enn 1000 skadd. Jordskjelv forekommer svært ofte i landet, og siden 1991 har til sammen nesten 1000 skjelv krevd omkring 17.600 menneskeliv, ifølge offisielle tall.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere