*Nettavisen* Nyheter.

72 sivile drept i aksjon som skulle beskytte sivile

Foto: IMED LAMLOUM (Afp)

- Nato og Norge må ta ansvar.

14.05.12 21:31

FNs sikkerhetsråd vedtok en resolusjon i fjor som ga Nato et mandat til å beskytte sivile i Libya med alle «nødvendige midler» mot Muammar al-Gaddafis styrker.

Nå har organisasjonen Human Rights Watch slått fast i en rapport at 72 sivile ble drept i Natos luftangrep.

- Må etterforske sivile drap
Organisasjonen krever at Nato og deltakerlandene gjennomfører en grundig etterforskning av konsekvensene til bombingen i Libya.

- Våre etterforskere har jo blitt i Libya, også etter at Gaddafi-regimet falt, og har blant annet systematisk forsøkt å finne ut om det var sivile tap etter Natos bombing, hvilket Nato selv ikke har etterforsket, sier europadirektør i Human Rights Watch, Jan Egeland, til Nettavisen.

- Det vi konstaterer er at det er langt færre sivile tap enn det russere og andre hevder, men mange nok til at Nato er forpliktet til selv å etterforske hvorfor 72 sivile ble drept, og at de i forbindelse med etterforskningen erstatter etterlatte dersom det har vært ulovligheter, sier Egeland.

Så langt har ikke familiene til de 72 drepte mottatt noen form for kompensasjon for å ha mistet sine kjære i Natos bombetokt. Sivile skal heller ikke ha fått noen kompensasjon for ødelagt eiendom.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Poppe, Cornelius

- Norge har også et ansvar
Egeland understreker at Norge, som bidro med seks jagerfly i aksjonen mot Gaddafis stryker, også bærer et ansvar for å etterforske de sivile dødsfallene.

- Norge har opplagt gjort sitt ytterste for å unngå sivile tap, slik det ser ut til at alle deltakerlandene har gjort. Men det vi har konstatert, er at Norge er i den situasjonen at de viser til Nato, mens Nato viser til deltakerlandene når vi ber om mer informasjon om hvorfor disse sivile målene ble valgt og når vi ber om en etterforskning, sier Egeland.

- Norge har vist til FNs undersøkelseskommisjon og sagt at man har samarbeidet med dem og at det må være nok. Men FNs undersøkelseskommisjon sier jo at Nato selv må undersøke dette.

- Overordnet mål å beskytte sivile
Amnesty International slo fast i en rapport i mars måned at de hadde 55 dokumenterte tilfeller hvor sivile er blitt drept i Natos luftangrep, inkludert 16 barn og 14 kvinner.

- Jeg synes det ville være bemerkelsesverdig hvis det er slik at Nato ikke engang etterlever FN, Human Rights Watch, Amnesty eller andre organisasjoners ønske om å etterforske konsekvensene av egen bombing. Dette skulle jo nettopp være en mønsteroperasjon hvor det var et overordnet mål å beskytte sivile. Da må man følge opp, understreker Egeland.

- Hvis ikke det skjer, så vil kritikerne få ammunisjon i all framtid, sier han.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Adam Schreck

- Ikke til stede i Libya
Nato hevder de ikke er i stand til å etterforske konsekvensene på bakken fordi de ikke er til stede i Libya. Egeland sier det er problematisk med denne type krigføring hvor angriperne ikke er i stand til å undersøke konsekvensene av sine egne angrep.

- Ettersom man ikke er på bakken, så kan man ikke og vil ikke undersøke hva som faktisk skjedde, sier han.

Nato hadde aldri mandat til å sende bakkestyrker inn i Libya, men fikk satt opp en flyforbudssone som innebar luftangrep mot bakkemål.

I slutten av mai skal Nato arrangere et toppmøte i Chicago i USA. Egeland håper rapportens funn og budskap vil være et tema på toppmøtet.

- Det er én av grunnene til at rapporten lanseres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.