RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Den republikanske senatoren Thad Cochran hilser tilhengerne sine etter at han greide å stå imot en Tea Party-utfordrer og berge plassen sin i Senatet.
Den republikanske senatoren Thad Cochran hilser tilhengerne sine etter at han greide å stå imot en Tea Party-utfordrer og berge plassen sin i Senatet. Foto: Lee Celano (Reuters)

78-åring danket ut Tea Party-utfordrer

Sist oppdatert:
Den republikanske senatoren Thad Cochran berget setet sitt i Senatet med tynnest mulig margin.

Den 78 år gamle veteranen ble utfordret av Tea Party-aktivisten Chris McDaniel i en politisk strid som hadde utviklet seg til en lokal folkeavstemning om hvilken vei det republikanske partiet skal ta framover.

Etter at 98 prosent av stemmene var talt opp ved nominasjonsvalget i Mississippi tirsdag, hadde Cochran 50,7 prosent, mot McDaniels 49,3 prosent. CNN og andre medier mente at McDaniel ikke lenger hadde mulighet for å ta igjen Cochran.

I den sterkt republikanske delstaten er Cochran sikret gjenvalg ved valget i november mot en sjanseløs demokrat.

Cochran, som er blitt valgt med stor margin i hvert valg siden 1972, hentet inn 10 millioner dollar i donasjoner fra hele landet og hadde full støtte fra Republikanernes ledelse i kampen for å bli gjenvalgt atter en gang.

Kamp om partiet

Valget i Mississippi var den foreløpig siste runden i en nominasjonssesong som har satt partiets næringslivsvennlige fløy opp mot den mer ideologiske Tea Party-bevegelsen som vil ha minst mulig skatt og minst mulig stat.

Fakta: USA-valg

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* USA avholder landsomfattende valg i november annethvert år.

* I Kongressen har Senatet 100 medlemmer som velges for seks år, og 435 medlemmer av Representantenes hus som velges annethvert år.

* Hver delstat har to senatorer og et antall medlemmer av Representantenes hus som beror på folketallet.

* Hvert fjerde år er det valg på president, alle medlemmer av Representantenes hus og en tredel av Senatet.

* Valget de årene det ikke er presidentvalg, kalles mellomvalg.

* USA avholder i november valg til hele Representantenes hus og 36 av Senatets 100 medlemmer.

* I løpet av våren og forsommeren arrangeres nominasjonsvalg, der partienes kandidater utpekes av velgerne.

* For tiden rår Demokratene over 55 senatorer og Republikanerne over 45.

* I Representantenes hus har Republikanerne 233 medlemmer og Demokratene 199. Tre plasser står tomme. (©NTB)


Veteransenatorer i stater som Kentucky, Idaho og Texas har med støtte fra USAs handelskammer og partiledelsen i år greid å slå tilbake offensiven fra ytre høyre, som mener at de sittende senatorene er altfor villige til å kompromisse med president Barack Obama og demokratene i Kongressen.

Men det uventede nederlaget til republikanernes nummer to i Representantenes hus, Eric Cantor, ved valget i Richmond i Virginia for to uker siden, viste at innflytelse i Washington ikke er nok til å berge plassen.

Føderale penger

Cochran har gjennom årene utviklet seg til en ekspert i å skaffe føderale penger til alle mulige formål i hjemstaten, som er en av USAs fattigste, og både rettsbygninger og forskningssentra bærer hans navn.

Men det er nettopp slik politikk Tea Party er imot, fordi en av deres kampsaker er reduserte offentlige utgifter og redusert budsjettunderskudd.

Republikanerne håper å fravriste Demokratene flertallet de har i Senatet til høsten, men da trenger de å få seks nye senatorer siden Demokratene i dag råder over 55 av de 100 senatsplassene.

Partiledelsens frykt er at for ekstreme kandidater skal skremme bort velgerne i sentrum, slik det skjedde i Missouri og Indiana for to år siden da Tea Party-støttede kandidaters ufølsomme bemerkninger om voldtekt og abort førte til at Republikanerne tapte to sikre plasser.


New York

Også i New York var det tirsdag et spennende nominasjonsvalg da den demokratiske veteranen og borgerrettsaktivisten Charles Rangel ble utfordret av tre konkurrerende kandidater.

84 år gamle Rangel som har sittet 42 år i Representantenes hus, greide ifølge CNN å sikre enda et gjenvalg i sin valgkrets i Bronx i New York City.

Hovedutfordreren hans, den dominikansk-fødte Adriano Espaillat, greide ikke å vippe Rangel av pinnen til tross for en korrupsjonsskandale som kostet Rangel ledelsen i en mektig kongresskomité for fire år siden. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere