RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

780.000 døde de siste ti årene

Foto: AFP (Afp)
Sist oppdatert:
Dette er naturkatastrofen som tar flest liv på jorden.

En fersk rapport viser at jordskjelv er den naturkatastrofen som tar flest liv i verden. I løpet av de siste ti årene har jordskjelvkatastrofer krevd 780.000 menneskeliv.

Dette tilsvarer 60 prosent av dødsfallene som er forårsaket av naturkatastrofer som blant annet skred, flodbølger, flom, jordskjelv, vulkanutbrudd og orkaner.

- I tillegg til disse dødsfallene, har jordskjelv direkte rammet ytterligere to milliarder mennesker i løpet av denne tidsperioden, skriver det anerkjente tidsskriftet The Lancet.

Dødeligste skjelvet
Det dødeligste jordskjelvet i dette tiåret inntraff i Haiti 12. januar, 2010. Om lag 316.000 mennesker mistet livet i skjelvet som var målt til en styrke på 7,0.

Det nest dødeligste skjelvet inntraff i romjulen i 2004, da et jordskjelv med styrke 9,1 utløste en tsunami i Det indiske hav. 227.000 mennesker omkom.

Jordskjelvet i den kinesiske provinsen Sichuan i 2008 rangeres som det tredje dødeligste jordskjelvet i dette tiåret. 87.000 mennesker omkom i skjelvet som hadde en styrke på 7,9.

Barn mest utsatt
Rapporten fremhever også at barn er spesielt utsatt i slike naturkatastrofer. Mellom 25 og 53 prosent av alle pasienter eller ofre i forbindelse med jordskjelvkatastrofer er barn.

Forfatterne bak rapportene advarer om at jordskjelvtrusselen vil øke i takt med at verdensbefolkningen vokser, og at flere metropoler vokser i størrelse i sårbare områder.

Byer i risikosoner
Storbyer i seismiske regioner er Tokyo (30 millioner), Mexico by (20 millioner), Los Angeles (15 millioner) og Istanbul (ni millioner).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere