*Nettavisen* Nyheter.

80 år og like rik

En av verdens mektigste kvinner fyller 80 år i dag. Sjekk dronning Elizabeths formue og se bilder.

21.04.06 12:09

Britiske dronning Elizabeth II er kjent for å regjere landet med stø hånd. Hun er også den som gir familiemedlemmer en skjennepreken når de har brukt for mye penger. Selv er hun god for 3,3 milliarder, eller 500 millioner dollar, ifølge økonomimagasinet Forbes.

Til tross for rykter om at dronningen er i ferd med å trappe ned sitt virke for etter hvert å overlevere tronen til sin sønn, prins Charles, er det langt mer enn bare tronen hun en dag vil overlevere sønnen.

Den kongelige arv
Da hennes far, kong George VI, døde i 1952 arvet hun en personlig formue som blant annet inneholder svært verdifulle eiendommer. Balmoral Castle som ligger i Aberdeenshire i Skotland og Sandringham House i Norfolk i England, er kanskje de meste kjente. I tillegg arvet hun en rekke kunstverk, antikviteter og en omfattende frimerkesamling som hennes bestefar, kong George V, begynte med i sin tid. I tillegg er det kjent at hun eier en rekke eiendommer i London, samt en vesentlig stor aksjeportefølje.

I dronningens personlige formue på 3,3 milliarder kroner er ikke kjente steder som Windsor Castle og Kensington Palace medberegnet. Disse eies teknisk sett av det offentlige, men er stilt til disposisjon for monarken. Disse to bygningene er del av en portefølje som ifølge økonomimagasinet Forbes er kalkulert til utrolige 58,6 milliarder kroner, eller 9 milliarder dollar.

Heller ikke de uvurderlige britiske kronjuvelene eller den konglige kunstsamlingen er med i dronningens personlige formue av samme grunn.

Rett til fisk
Teknisk sett eier dronningen også alle hvaler, delfiner og all fisk av slaget stør som befinner seg innenfor 4,8 kilometer fra kysten av Storbritannia.

Ifølge en statuett fra 1324, da kong Edward II regjerte, heter det:

«Also the King shall have ... whales and sturgeons taken in the sea or elsewhere within the realm».

Statuetten er fortsatt gyldig den dag i dag, og både hvaler, delfiner og stør ansees som «kongelig fisk». Derfor kan fangst av disse i teorien bli gjort krav på av den britiske tronen. Dette har imidlertid ikke skjedd i nyere tid.

Til tross for at dronningen feirer bursdagen sin i dag med pomp og prakt, skal den som vanlig feires til sammen to ganger i løpet av året. Hennes faktiske bursdag, som er 21. april og den offisielle som feires 17. juni. Den offisielle bursdagen stammer fra gammelt av da monarker som ble født på vinterhalvåret, ikke hadde muligheten til å holde flotte parader på grunn av kaldt og vått vær.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.